Gradska knjižnica – kako nas naći?

Većina Krapinčana već više-manje znade gdje se nalazimo. Naći ćete nas u srcu Grada, u njegovom najljepšem i, za pješake najdražem, Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda. Okruženi smo zelenilom parkovnih nasada, u zoni koja je automobilima najstrože zabranjena. Susjedi su nam: Srednja škola Krapina i Pučko otvoreno učilište. Iza nas je Općinski sud i Osnovna škola Ljudevita Gaja. Ispred nas teče rijeka Krapinčica.S najvišeg kata knjižnice vidimo krapinski Stari grad, Crkvu Svetog Nikole, zaštitnika grada i župe, crkvu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu, ruševine crkve Tri Kralja na Tkalcima. Iz podrumskog dijela knjižnice, gdje su nam smješteni uredi, ne vidite ništa.

Javnim prijevozom

Ako u Krapinu dolazite vlakom (cugom), od kolodvora do knjižnice Vam treba oko 500 koraka ili 10 minuta laganog hoda. Najkraći pu vodi preko zelenog mosta koji premošćuje Krapinčicu, zatim lijevo uzvodno, uz njenu lijevu obalu, ispod krošanja stoljetnih kestena i nešto mlađih breza, pokraj legendarne festivalske dvorane u kojoj su ispjevane najljepše kajkavske popevke. Kad prođete pokraj dvorane s desne strane vidjet ćete dvoetažnu zgradu svijetloplave fasade. To je Gradska knjižnica. Tu ste uvijek dobrodošli.

Biciklom

Krapina je malen grad u dolini Krapinčice, Dubravko Ivančan bi rekao: Tako malen da bi stao na moj grobni humak. Dolina se proteže u smjeru sjever-jug, pa ako stanujete na toj transverzali, bicikl je idealno prijevozno sredstvo buduću u Krapini nema javnog gradskog prometa. Nema nažalost niti označenih biciklističkih staza, pa morate biti oprezni kad se vozite do knjižnice.
Iz smjera sjever vozite se Celjskom ulicom te ulicom Ivana Rendića (čija se bista Ljudevitu Gaju nalazi na središnjem gradskom trgu) do gradske pekare. Tu skrenite ulijevo preko manjeg mostića pa opet ulijevo kroz spomenuto Šetalište Hrvatskog narodnog preporoda i knjižnica je na vidiku. Ispred knjižnice čeka Vas stalak za parking Vašeg omiljenog dvokotačnog ljubimca.
Ukoliko se do nas vozite iz smjera jug, Zagrebačkom ulicom, idite do njenog kraja gdje se ona spaja s Trgom Stjepana Radića, vozite se do Osnovne škole Ljudevita Gaja a potom skrenite ulijevo, a na prvom skretanju idite desno do zgrade Općinskog suda. Prođite zgradu suda i doći ćete iza leđa knjižnici.

Automobilom

Knjižnicu nije teško naći niti ako se vozite Zagorskom magistralom. Bez razlike dolazite li u naš grad iz smjera Austrije, odnosno Slovenije ili s juga iz smjera Zagreba i Zaboka, spustite se s magistrale podvožnjakom do prvog semafora. Skrenite lijevo pokraj Zagrebačke banke i na prvom raskršću skrenite desno, prije same Osnovne škole Ljudevita Gaja. Zatim opet desno do zgrade Općinskog suda. Tu se parkirajte, kupite parkirnu kartu, ostavite je u automobilu. I opet ste iza leđa knjižnici. Svaki pješak će Vas uputiti dalje. Ako budete imali problema sa parkiranjem, tješite se da je to globalni problem, tu Vam ne možemo pomoći. To dobro znaju i naši suradnici iz nakladničkih kuća.Prikaži Gradska knjižnica Krapina na većoj karti