Na inicijativu Ministarstva kulture RH, Gradska knjižnica Krapina se prijavila za sudjelovanje u europskom projektu NAPLE organizacije (National Authorities on Public Libraries in Europe)

Radi se o projektu  pod nazivom “NAPLE Sister Libraries” čiji cilj je pomoći europskim knjižnicama u povezivanju na područjima zajedničkih interesa – stvaranja “sestrinstva”. To je velika mogućnost za knjižnicu u poboljšanju  pružanja usluga za korisnike,  zajednicu u cjelini, ali i otvaranje putova za predstavljanje hrvatske-krapinsko-zagorske-krapinske kulture, običaja, etnološke te ostale materijalne i nematerijalne baštine, te mogućnost udaranja temelja turističke promocije.

Program je otvoren za sve narodne knjižnice Europe, a u njemu u ovom trenutku sudjeluju Belgija, Hrvatska, Češka, Finska, Irska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska.

Program sestrinskih knjižnica je iniciran na prošlogodišnjoj NAPLE konferenciji održanoj u svibnju u Malagi. Hrvatsko knjižnično vijeće je na svojoj 4. sjednici održanoj 15. lipnja 2011. jednoglasno podržalo uključivanje hrvatskih narodnih knjižnica u Program.

Gradska knjižnica Krapina je prva i za sada jedina knjižnica u Hrvatskoj koja se “posestrila” i  to sa knjižnicom iz grada Sant Joan de Vilatorrada iz Španjolske i knjižnicom iz grada Tielt Winge iz Belgije. Držimo da je to veliki uspjeh ne samo za knjižnicu, Grad , Županiju, nego i cijelu Hrvatsku.

Fotografije naše sestre iz Belgije možete pogledati u Galeriji!

O svim oblicima suradnje redovito ćemo izvještavati javnost putem naših mrežnih stranica i medija.

Objavljeno na mrežnim stranica NAPLE  Sister Libraryes:

http://sisterlibrariesnaple.wordpress.com/page/2/

Posted on January 24, 2012 | Leave a comment

Croatian Krapina Public Library from Krapina city and Spanish Biblioteca Cal Gallifa from Sant Joan de Vilatorrada city have decided to become sister libraries!

They are the first match on Sister Libraries Programme, who would like to be the next ones?

Posted on January 26, 2012 | Leave a comment

New good news another time! There is a new pair of sister libraries on the Program: Krapina Public Library from Croatia and her second sister Tielt-Winge Library from Belgium!