Pjegava Iva / Jelena Pervan

“Pjegava Iva” je slikovnica – priča o ljupkoj djevojčici koju muči problem i pitanje s kojim se svatko od nas može poistovjetiti – kako promijeniti nešto što ne volimo na sebi i trebamo li to uopće željeti?

Iva je bila najpjegavija djevojčica na svijetu, ali, pogađate, ona jednostavno nije voljela svoje pjegice. Pokušala ih je obrisati gumicom, prodati na placu za 10 kuna, pričinjalo joj se da je cijeli svijet popjegavio i jednog dana bilo joj je stvarno dosta svega. Svojom jakom željom da pjegice nestanu i zapomaganjem, prizvala je mala čudnovata bića iz Zemlje smijeha – Hahavca, Hehevca i Hohovca koji su joj odlučili ispuniti želju. Međutim, zajedno s njezinom željom, ispunile su se i želje iz djetinjstva svih članova njezine obitelji. Mama koja je oduvijek željela biti visoka, postala je viša od žirafe. Tata koji je želio crnu kosu, dobio je veliku kovrčavu kuglu kose na glavi, a mačak Prugi postao je lav.

Iva se tako našla u velikoj nevolji. Kako će Iva riješiti svoj problem nećemo vam otkriti, ali ćemo samo napomenuti da će Iva putem shvatiti koliko je posebna takva kakva jest i da je važno ono što nosimo iznutra, a zbog čega nas naši bližnji vole, baš kao što mi volimo njih jer su upravo takvi kakvi jesu.