Poduzmi nešto / Zoran Krušvar

«Treba poticati poduzetničku klimu» – zvuči li ti poznato?

Nešto što se u vijestima, razgovorima političara i Dnevniku vrlo često spominje, čak možda češće od krize, recesije i ostalih popularnih “političkih” riječi. Sam pojam «poduzetništva»više se uklapa u svijet odraslih, u područja «ekonomije» i «gospodarstva», u svakom slučaju teško da ulaze u život i svijest jednog prosječnog učenika 8.razreda. Posve si u pravu ako tako razmišljaš, ali često kad treba riješiti neki problem u međusobnom razgovoru i ti koristiš sljedeće riječi «i šta sad poduzeti», «poduzmi nešto», «imaš kakvu dobru ideju» i sl.

U romanu koji toplo preporučam upravo je u središtu radnje jedan «problem» koji treba riješiti. Naime, osmašici Ivani prijeti opasnost da zbog maminog propalog posla odseli u drugi grad i izgubi sve prijatelje. Ivanini prijatelji Luka, Sergej, Sara odlučni su da joj pomognu…Kad postoji volja, rodi se i ideja, no realizacija te ideje zahtjeva i određena znanja, a o kojima teško da možeš saznati u osmom razredu za KEŠKreativno-edukativnu školu. Naši junaci, a preko čega drugog nego – facebooka, povezuju se s Vedranom, srednjoškolkom cyber-punkericom i hakericom koja ponešto i zna o novim tehnologijama i web-dizajnu, tržištu (jer je pohađala KEŠ), a tu je i Borna (dečko Lanine sestre) koji se kuži u poslovni plan, financijski izračun….

U svakom slučaju, ne odajemo originalnu ideju koju će naši domišljati junaci, preko niza kreativnih postupaka i provesti u stvarnost – te na kraju i uspjeti, ali ćemo reći ovo: obilje duhovitih dijaloga, fejsbuk slenga, brze radnje, priča o muzici i ljubavnim situacijama, je više nego dovoljno primamljivih elemenata da uzmemo ovu knjigu u ruke i poslije čitanja se osjećamo – sjajno i nekako «nabijeni» pozitivnom energijom.