Sa ljetnom sezonom godišnjih odmora mnogi će od Vas krenuti na neko višednevno putovanje po Europi kojom su prije nas putovali mnogi hrvatski književnici poput Franje Horvata Kiša, Ivana Mažuranića, Matka Peića, Miroslava Krleže. Razlika između nas i njih jest u tome što su spomenuti zapažanja sa svojih putovanja obukli u knjižne korice, a naša najčešće ostaju zabilježena u datoteci «slike» na osobnim mobitelima ili računalima. No, jeste li se ikad zapitali kako je bilo putovati Europom u 18. stoljeću?

Ako Vas interesira odgovor na ovo pitanje tekstom koji upravo čitate nagovaramo Vas da u našoj knjižnici posudite i pročitate jednu izuzetnu knjigu. Napisao ju je ruski putnik i pisac Nikolaj Mihajlovič Karamzin a knjiga nosi naslov Pisma ruskog putnika u kojoj autor u epistolarnoj formi, odnosno u obliku osobnog dnevnika bilježi svoja zapažanja po Europi krajem 18 stoljeća. Putujući po Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i Engleskoj autor bilježi svoje osobne utiske, razmišljanja, razgovore sa europskim književnicima i filozofima sa kojima se susreće tijekom puta, povijesne činjenice, legende o mjestima u kojima boravi kao i opise europskih pejzaža onoga vremena. U knjizi su predstavljeni rezultati autorova proučavanja povijesti velikih gradova poput Pariza, Londona, Berlina i Leipziga. Kako se radi o razdoblju u kojem su rijetki putovali dalekim zemljama autor upoznaje čitatelje sa zapadnoeuropskim političkim i društvenim prilikama u vrijeme kada je feudalne europske države snažno protresla buržoaska revolucija. Pri tom je povijest gradova najčešće prikazivana kroz njihove muzeje, palače, crkve, sveučilišta, spomenike kulture i, naravno, kroz knjižnice, a povijest zemalja otkriva se kroz književnost, znanost i umjetnost.

Nakon što pročitate knjigu uvjerit ćete se da današnja Europa i ona iz 18. stoljeće nisu iste, i ne samo to, nego i da je onodobna Europa bila itekako interesantan i uzbudljiv kontinent. A možda Vas pročitano nagna na ideju da i sami napišete knjigu o svojim putovanjima ili da barem svoje fotografije sa putovanja podijelite sa nama u knjižnici.

Kako, pitate se.

Jednostavno, mi odgovaramo.

Javite se u knjižnicu krajem ljeta sa svojim «digitalnim razglednicama». Ako su to prošloga tjedna mogli Željko Đurin i Ivo Gračanin koji su s nama podijelili svoja iskustva letenja oko svijeta avionom i putovanja Rusijom, možete i Vi. Zato, nestrpljivo Vas očekujemo u knjižnici i želimo Vam duuuugo, toplo ljeto. A Željku i Ivi zahvaljujemo na suradnji!