Naša je knjižnica odnedavno u posjedu vrlo rijetke lepeze koja se u počecima dvadesetog stoljeća uobičajeno koristila za ublažavanje ljetnih vrućina, tjeranje insekata i kao modni dodatak. Lepeza je u nekim zemljama, poput Španjolske, sastavni dio tradicionalne narodne nošnje.

Ova originalna koju smo nabavili za Zavičajnu zbirku ima svoju suvremenu repliku koju i danas možemo kupiti u Turističkoj zajednici Grada Krapine.

Lepeza se sastoji od dvanaest kartonskih rebara sa otisnutim koloriranim prikazima slavenskih naroda u specifičnoj pozi narodnog plesa ispod koje je otisnuto ime naroda i grb. Na prednjem rebru, s njegove vanjske strane otisnut je portret Ljudevita Gaja i tekst SLAVJANSKI BAL 1848 – 1909, dok je na stražnjem rebru otisnut tekst: Uspomena na Ilirce! Ovakovim lepezama darivali su preporoditelji na rodoljubnim zabavama Hrvatice.

Dimenzije sklopljene lepeze su 14,5 x 5 cm. Sva su rebra na užem dijelu spojena mesinganom kopčom a po sredini s leđne strane crvenom platnenon ukrasnom trakom.