Svi volimo ići u goste, pogotovo kada nam se domaćini vesele. I mi smo ove jeseni u Mjesecu hrvatske knjige 2018. bili u gostima kod učenika 4. razreda u OŠ “Ljudevit Gaj” i OŠ Augusta Cesarca u Krapini. Prethodno dogovorenu pričaonicu sa njihovim knjižničarkama i učiteljicama razredne nastave održali smo u dva navrata čitajući im priču “Kovačeva predionica” zagorske učiteljice Štefanije Bernas Belošević (1987 – 1957) iz Hrašćine iz njezine zbirke pripovijedaka “Na zagorskim stazama”

Čitanju priče prethodila je mini povijesna priča o tome kako su se u drugoj polovici 19. stoljeća mnogi Zagorci bavili prozvodnjom svile od lišća duda i dudovog svilca. Svila se koristila za izradu raskošnih haljina koje su oblačile djevojke i žene pri odlasku na balove koju su u ono doba bili jako moderni. Čak se i jedan naš krapinski gradonačelnik kojega pamtimo i kao utemeljitelja naše čitaonice (Nestor pl. Kiepach) bavio distribucijom dudovog svilca.

U drugom dijelu pričaonice pridružila nam se i svjetski poznata esperantistica, ali i književnica, Spomenka Štimec, nećakinja Štefanije Bernas Belošević koja je učenike pobliže upoznala sa životom i književnim radom svoje rođakinje. Uz pomoć nekoliko obiteljskih fotografija, knjiga i upotrebnih predmeta učenicima je ispričala kako se nekoć živjelo u kuriji Belošević u Hrašćini te kako su pomoću ljubičaste tinte iz staklene litarske boce nastajale brojne ne samo priče, nego i igrokazi, prva hrvatska vegetarijanska kuharica i etnografski zapisi o Hrašćini iz pera hrašćinske učiteljice.

Povezujući živu pripovijedanu riječ, artefakte i knjige naša knjižnica nastavlja se baviti Baš baštinom kao jednim od svojih profesionalnih poslanja, povezivati prošlo i sadašnje, širiti interes za zavičajne teme kao sastavnicu zagorskog identiteta.