Prvi ovogodišnji Klub čitatelja održan je 30. siječnja. Lijepo je bilo vidjeti već poznata, ali i neka nova lica koja su došla na sastanak Kluba. Naši čitatelji su sa neskrivenim zadovoljstvom i nestrpljenjem dočekali početak nove sezone.

Siječanjska tema kluba bila je POSVOJENJE, a o njoj su u prvom dijelu sastanka govorili pozvani stručnjaci iz Obiteljskog centra: Dunja Horvat, dipl. pravnica i Sandra Kos, dipl. socijalna radnica. Osim pravnog aspekta naše gošće su iznijele niz primjera iz svoje prakse koje su duboko dirnule okupljene. Vrlo životnim primjerima dočarale su poteškoće s kojima se suočavaju posvojitelji, ali i opisale trenutke radosti kada dođe do susreta sa posvojenim djetetom. Govorile su o nekoliko potresnih situacija s kojima su se suočile u svojem dosadašnjem radu poput potencijalnih roditelja koji nisu željeli prihvatiti dijete zbog njihovih tjelesnih obilježja, izgleda ili dobi te socijalnog porijekla. Istaknule su vrlo stresne primjere o roditeljima koji ostaju bez djece jer se ne mogu adekvatno brinuti za njih, a najčešće zbog niskog socio-ekonomskog statusa.

Članovi Kluba čitatelja su s iznimnom pažnjom slušali izlaganja nakon čega je susret nastavljen prikazom knjiga na tu temu koje su već pročitali. Prisutni su podijelili osobni doživljaj više romana i autobiografskog štiva i neka nova znanja do kojih su došli kroz te knjige. Razgovarajući o romanu Kći čuvara uspomena u kojem je glavni lik posvojen i ima Downov sindrom tema je čak i proširena i u područje medicine na što se dobro nastavio i prikaz knjige Moja kišna djevojčica koja nam približava život posvojene djevojčice sa Auspergerovim sindromom. U knjizi Godina pijetla češka spisateljica Tereza Boučkova piše o adaptaciji romskog djeteta u neromsku obitelj, dok u knjizi Paul je pun pogodak Kirsten Boie obrađuje problem prilagodbe crnog dječaka u bjelačku obitelj.

Jedna je čitateljica na temelju biografije o Angelini Jolie prezentirala primjer celebrityja, posvojitelja, a druga nam je kroz romane Okorjeli nasilnik i Nikad ne znaš približila probleme s kojima se susreću djeca čiji su posvojitelji nasilnici ili čak serijski ubojice. Na kraju smo se prisjetili i dječje literature koja na osobit način o toj temi uči i senzibilizira našu djecu: Bambija, Knjige o džungli, Pepeljuge, Harryja Pottera I drugih

Susret je završio s najavom iduće teme sastanka, a to je depresija i anksioznost. Na kraju, zahvaljujemo suradnicima iz Obiteljskog centra krapinskog centra za socijalnu skrb te, neizostavno, našim članovima kluba čitatelja koje očekujemo i na idućem druženju. Pozivamo i sve druge koje ova tema zanima da nam se pridruže.