U petak je član krapinskog Planinarskog društva Strahinjčica, Zoran Belošević, u knjižnici održao prezentaciju svojega uspona na planinski masiv Monte Rossa u Alpama. Interes za ovu priču popraćenu izvrsnim fotografijama i video isječcima bio je izniman. Potvrđuje to dupkom popunjena Plava dvorana u kojoj se tražio stolac više.

Iako mu je to prvi nastup pred javnošću takve vrste, Zoran se izvrsno snašao i na svoj način opisao sve ljepote i nedaće ovakvih aktivnosti. Njegovo osvajanje Alpa započelo je s talijanske strane, iz gradića Alagna na oko 1000 metara nadmorske visine i trajalo je skoro tri dana uz izmjenjivanje klimatskih uvjeta i meteoroloških (ne)prilika, od sunca koje, ako ste nezaštićeni kacigom, sunčanim naočalama i kremom za sunčanje, može na licu napraviti opasne opekline, do guste magle, zaglušne grmljavine, vjetra i snježne vijavice.

Uspon je bio izuzetno težak i zahtjevan. Na njega se ne odlučuje svatko tko nije kondicijski pripremljen i opskrbljen adekvatnim rekvizitima, kopčama, štapovima, obućom i odjećom. Mraz, travnat, blatnjav ponekad skriven put prekriven lišćem ili pod snijegom i ledom može biti pogibeljan. Penjanje uz pomoć sajli po okomitim stijenama dok je “600 metri zraka pod podplatih” otežava disanje, troši snagu, izaziva vrtoglavicu i strah.

No, kad se dođe do vrha iznenađenjima i užicima nema kraja, poput foto sessiona talijanskih fotografa sa manekenkom koja na minus 20 stupnjeva Celzijusa pozira u majci bez rukava ili sjedenja na najvišem balkonu u Europi ispred planinarskog doma Margarita na 4554 m s kojeg puca pogled na Matterhorn.

Unatoč povremenoj sumnji da će uopće stići do vrha “jer ponekad ne znaš kaj je gore a kaj je dole dok stojiš na pola stopala a listovi, čini se, otpadaju od boli”, Zoran nas je zadivio svojom hrabrošću, snagom, odlučnošću i specifičnim humorom bez kojega je planinarenje nezamislivo.

Čestitamo mu i zahvaljujemo što je sa svima nama podijelio svoju priču i prekrasne fotografije.