Nakladnička kuća Despot Infinitus je tijekom 2018 objavila nekoliko interesantnih i vrijednih knjiga među kojima se nalaze i ove koje smo nabavili za našu knjižnicu:

“Što je neobično, ja sam pilotkinja?!” EMILA VIDUŠIĆA

Knjiga sadrži zbirku autorovih prijevoda i obrada tekstova o neobičnim svjetskim trendovima s početka stoljeća. Sastoji se od dvije cjeline: u prvoj autor piše o značajnim promjenama u položaju žena, kao npr. o ženi koja upravlja Top Gunom vrijednim 59 mil $, o ženi admiralici, astronautkinjama, kapetanici broda, stručnjakinjama za naftu i vojnu industriju u Rusiji, ruskim ljepoticama u potrazi za srećom u USA. U drugoj cjelini pod naslovom “Ludilo u nama: prirodi, ljudi, životinje, zabava i šport” Vidušić piše o megagradovima u kojima vlada siromaštvo, o agencijama za bračno posredništvo, znanstvenicima kojima i tajkuni zavide, svemirskom turizmu, sumo borcima koji osvajaju Europu i brojnim drugim začudnim društvenim pojavama.

“Državni terorizam” DANIJELE LUCIĆ

Ovo je prva knjiga u Hrvatskoj o državnom terorizmu. Kroz tri cjeline autorica piše o tome što je država, državni terorizam, sila i politička moć u klasičnoj i u suvremenoj političkoj teoriji, o tipologiji državnog terorizma te na kraju daje pregled stoljetnih totalitarnih, autoritarnih i demokratskih režima, od Italije, Njemačke, Rusije, Poljske, Srbije, Makedonije, Španjolske do Ugande, Sj. Koreje, Kine, Argentine, Libije, Turske i Irana.

Osim ove teme, autoricu inaće zanimaju i vojna i sigurnosna pitanja te poslovno-obavještajno djelovanje a zaposlena je kao docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

“Ustaška mladež” PETRA MACUTA

Knjiga je nastala na temelju istraživanja o zamišljenom nacrtu i provedbi organizacije Ustaške mladeži i njezinom administrativnom ustroju. Ustaškoj mladeži kao dijelu Ustaškog pokreta povjeren je zadatak da brine za sveobuhvatni odgoj i brigu o muškoj i ženskoj mladeži od 7. do 21. godine života. Na temelju niza ilustracija, fotografija i dokumenata vidimo organizacijsku shemu kroz primjer novog duha koji je zavladao, planove djelovanja, različite manifestacije, radne i organizacijske aktivnosti i nakladništvo.

Autor je povjesničar koji se bavi temama Drugog svjetskog rata a zaposlen je kao znanstveni suradnik u Institutu Ivo Pilar.

“Špijuni i tajne službe u Prvome svjetskom ratu” VOJISLAVA MAKSIMOVIĆA

Autor u prvom dijelu knjige piše o tome kako se vrbuju agenti, koliko koštaju špijunske informacije, kakve su sudbine špijuna, kako špijuni komuniciraju ( o kriptologiji, stenoganografiji), špijunaži iz zraka.

Kroz idućih 13 poglavlja se bavi špijunažom u Europi (Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Italiji, Turskoj i Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Bugarskoj, Rumunjskoj) te u SAD-u i Japanu. Ako pročitate knjigu naučit ćete, između ostaloga, kako je Lenjin putovao u zapečaćenom vagonu, okolnostima Rasputinova ubojstva te o njemačkom pokeru dama tj. četirima špijunkama (Elsbet-Schragmueller, Margarethi Zelle poznatijoj kao Mata Hari, generalskoj kćeri Marii von Kretschmann te najljepšoj špijunki u 1. svj. ratu, Turkinji Despini Davidović-Storch.)