Kada se životni put nekog pojedinca zatvori točno na dan njegovog rođenja, onda taj put ne liči na pravolinijsko kretanje nego na krug.

Upravo to dogodilo se Ireni Lukšić jer je na isti dan, 10. ožujka, i rođena i umrla. Irena Lukšić (1953. – 2019.) pisala je u različitim žanrovima, od proze, drama i eseja do filmskih scenarija, znanstvenih radova. Njezina su djela prevođena na engleski, njemački, turski, slovenski i makedonski, a ona sama prevodila je sa ruskoga. Uređivala je biblioteke Na tragu klasika i Književnu smotru, zastupljena je u mnogim antologijama.

Njezini romani Konačište vlakopratnog osoblja, Traženje žlice, zbirka priča Sedam priča i jedan život i brojna druga ostvarenja nastavljaju živjeti na policama naše knjižnice.

Nadamo se da će vas naslovnice knjiga koje ovdje prikazujemo potaknuti da pobliže upoznate ovu iznimnu autoricu koja u svojim knjigama tematizira, između ostaloga, bunt protiv autoriteta i društvenih normi, velikosrpsku agresiju na našu domovinu, pop kulturu i dr.