Ovogodišnji drugi po redu DAN BAJKI što je održan u subotu, 30. ožujka, u Krapini u organizaciji HKD-a (Hrvatskog knjižničarskog društva), KDKZ-a (Knjižničarskog društva Krapinsko-zagorske županije), Srednje škole Krapina i naše knjižnice zamišljen je kao raznovrsan splet događanja namijenjenih prvenstveno knjižničarima, odgajateljima, učiteljima ali i krapinskim mališanima, učenicima, studentima i drugim građanima.

Nemali se broj naših sugrađana iznenadio kad ih je pred ulazom u knjižnicu dočekao šareni, nov novcati bibliobus Gradske knjižnice Rijeka što ga je u pratnji kolegice knjižničarke dovezao vozač-knjižničar Marin.

Riječka Gradska knjižnica ima u voznom parku bibliobus koji krstari Primorsko-goranskom županijom donoseći knjižničnu građu u rubna područja gradova i općina u brdsko-planinskom području koja imaju knjižnicu samo u svom središtu. Jer Riječani, čiji će grad iduće godine biti europska prijestolnica kulture, drže da su knjižnične usluge temeljne kulturne usluge na koju imaju pravo svi stanovnici bez obzira na mjesto stanovanja.

Stoga bibliobusna služba po već ustaljenom godišnjem rasporedu još od 2004. godine pruža knjižnične usluge stanovnicima Matulja, Broda na Kupi, Crnog Luga, Kupjaka, Baške, Lokava, Mrkoplja, Skrada, Ravne Gore, Severina na Kupi, Fužina, Moravica i brojnih drugih manjih mjesta što su je dogovorili sa partnerom, Primorsko-goranskom županijom koja najvećim dijelom financira rad ove službe na kotačima.

A kako stojimo sa knjižničnim uslugama u našoj županiji?

Koliko gradova i općina takvu uslugu ima, a koliko nema?

Osim naše Krapine svi zagorski gradovi ju imaju: Donja Stubica, Klanjec, Oroslavje, Pregrada, Zabok, Zlatar, općine Bedekovčina, Hum na Sutli, Marija Bistrica, Sveti križ Začretje, Krapinske i Stubičke Toplice.

Ukupno, dakle, 13 zagorskih gradova i općina od ukupno 33 jedinice lokalne uprave i samouprave imaju knjižnicu.

Tko prema tome NEMA osiguranu knjižničnu uslugu?

To su: Budinščina, Desinić, Đurmanec, Gornja Stubica, Hrašćina, Jesenje, Konjščina, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec, Petrovsko, Radoboj, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Zagorska Sela i Zlatar Bistrica.

Ukupno je to 19 općina u našoj županiji koje nemaju niti knjižnicu, niti manji knjižnični ogranak, niti majušni stacionar pa niti bibliobus.

Svojedobno je krapinski pravnik i knjižničar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Stjepan Ortner (Doliće,1869. – Krapina, 1935.), izrekao misao da je mjesto bez knjižnice kao seosko “dvorišče bez zdenca”.

Kako bismo doveli vodu u svaku općinu zamolili smo riječke kolege da nam dođu u Krapinu kako bismo udruženim snagama promovirali potrebu dostave svježe vode iz knjižnica kao kulturnih zdenaca do najzadnjeg stanovnika našeg lijepog kraja kako nitko ne bi ostao žedan.

Nadamo se da smo na dobrom putu da pomoću ovakvih promotivnih aktivnosti u tome uspijemo!