U sklopu kulturne manifestacije “Noć knjige 2019″ održan je još jedan susret Čitateljskog kluba naše knjižnice na temu:” Putopisi o Latinskoj Americi”. Gost kluba je bio naš čovjek, Krapinčanin Ivo Gračanin koji je sa okupljenima podijelio dojmove sa svog devetodnevnog puta po Peruu.

U prvom smo dijelu slušali o Cuscou, gradu koji je srastao sa aerodromom. U njemu se može posjetiti prekrasna crkva Sv. Vlaha (Crkva Tempo De San Blas) koja je na neki način poveznica sa našim hrvatskim iseljenicima oko Dubrovnika koji su u Peru došli u potrazi za boljim životom . Vjerojatno toj činjenici doprinosi i upotreba našeg vlaka što prometuje Peruom a koji je otkupljen od naših željeznica nakon što je prestao voziti baš od Ploča do Metkovića. Slušali smo o visinskoj bolesti koja vas može zadesiti a da do zadnjeg trena ni ne znate da je imate jer ima simptome slične gripi. Sunce u Peruu posebno nije blagonaklono gledalo na Ivu koje ga je prilično opržilo za kratko vrijeme na terasi prekrasnog kafića.

Sunce izmori i lokalne pse koji bezbrižno spavaju omamljeni večernjim laganim povjetarcem. Na svom putovanju po Peruu osim pasa srećete i zamorce koji na žalost završe kao ručak lokalnom stanovništu što se pak ne može reći za ljame koje Peruanci pažljivo uzgajaju. Doduše, blato je svugdje, grade i kuće od njega, na umjetnim otocima od zemlje i slame koje mogu potrajati do 15 godina. Blato koriste i kao ukusni namaz na sendviču. No, sva sreća zemlja obiluje velikim sortama pažljivo uzgojenog povrća i žitarica, posebno krumpira i kukuruza, tako da ne možete ostati gladni.

Iznimno je zanimljivo bilo slušati o drevnom izgubljenom gradu Inka, Machu Picchuu, jednim od najmističnijih svjetskih gradova što je 1983. upisan na UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine izabran kao jedno od Sedam novih svjetskih čuda. Mističan je i način sahranjivanja pokojnika u rupama na brdu. Specifičan je njihov način gradnje gradova i uređenje strmih padina suhozidom što omogućuje navodnjavanje svih terasastih vrtova. Macchu Picchu ima dvjestotinjak građevina smještenih na terasama i raspoređenih oko velikog središnjeg trga.

U drugom dijelu susreta članovi Čitateljskog kluba su podijelili svoje recenzije pročitanih knjiga na zadanu temu. Tako smo čuli o Patagoniji, Kolumbiji, Haitiju, Ekvadoru a prisjetili smo se i revolucionara Che Guevare i njegovog viđenja Latinske Amerike kroz dnevničke zapise te zapise Tomislava Perka o couchsourfingu.