U Zagrebu je u utorak, 30. travnja, u prostorijama Društva hrvatskih književnika na Jelačić placu, predstavljen roman”Anđeo smrti” Darka Oreškovića, Krapinčana sa stalnom adresom u Zagrebu čija smo dva romana, “Obitelji s ljubavlju” i “Odrastanjeveć imali prilike predstavljati i u našoj knjižnici. O romanu objavljenom u izdanju Naklada Pavicic govorili su Josip Pavičić pisac, nakladnik i urednik knjige zatim književni povjesničar, sveuč. prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak potom pisac Ratko Cvetnić i pukovnik HV-a i sudionik Domovinskog rata, Damir Radnić.

Roman je ispričan u prvom licu, sa smislom za humor i akciju, bez patriotskog prenemaganja. Junak i pripovjedač mu je pametni mladić krhke fizičke građe, maturant iz Splita, koji se u Domovinskom ratu ističe samo jednom svojom osobinom: koga nacilja, taj odmah ide Bogu na ispovijed! Nije ni osvetnik, ni pravednik, nego moderni anđeo, ili možda đavo, kojemu je smrt jednostavno posao. Kao dokaz o obavljenom zadatku svakoj svojoj žrtvi odsiječe lijevo uho. Nakon rata snajper usmjerava prema društvenom i moralnom ološu.

Slijeva nadesno: Damir Radnić, Darko Orešković, Slobodan Prosperov Novak, Ratko Cvetnić, Josip Pavičić (foto Vesna Jelić)

Obraćajući se publici na kraju promocije vidno raspoložen autor je istaknuo kako je “…njegova knjiga imala neopisivu sreću, posrećili su joj se krasni predstavljači, posrećio joj se jako dobar izgled na kojem su radili vrsni grafički umjetnici koji su završili akademiju, posrećilo joj se da ima jako dobrog nakladnika, a gotovo da joj se posrećilo da ima i autora. I da bi ta sreća bila kompletna bilo bi izvrsno kada bi se toj knjizi dogodili i izvrsni čitatelji koji su vrlo rijetka bića.”

Nakon promocije u kratkom smo razgovoru utanačili predstavljanje romana i u našoj knjižnici u trećem tjednu u svibnju. O točnom datumu i predstavljačima obavijest ćemo Vas na vrijeme, a kao vrsni čitatelji nećemo, vjerujemo, razočarati gospodina Oreškovića čija je recepcija prethodnih romana kod krapinske publike već odavno potvrđena. Nabavili smo tri primjerka knjige tako da ih možete pročitati već i prije krapinske promocije.

Vidimo se!