Prije nekoliko dana u Donjoj Stubici promoviran je novi broj “HRVATSKOG ZAGORJA”, jedinog časopisa za kulturu u našem Zagorju koji izlazi već 24 godine. Ovaj broj tematski je posvećen dvadesetoj obljetnici knjižničarskog društva naše županije (KDKZŽ-a), a sadrži 5 članaka iz pera školskih i narodnih knjižničara o aktivnostima i postignućima našeg strukovnog regionalnog društva.

Osim ovog bloka naći ćete u njemu i stručne članke o Franji Tahyju i njegovom gradu u Donjoj Stubici iz pera Lidije Kelemen te članak knjižničara Branka Čička o zagorskim šumama u 16. i 17. stoljeću. Autorica Jasna Balaško istražila je život apotekara Božidara pl. Tompića koji je spletom povijesnih okolnosti došao iz Gline preko Požege u Zabok.

Interesantan je i tekst Damira Mudrinjaka pod naslovom “Uspomene iz zagorske prošlosti u maksimirskoj mogili” u kojem autor podsjeća na podizanje Mogile, spomen-humka na 1000 godina hrvatskog kraljevstva u zagrebačkom parku Maksimir. Autori Josip Palada i umirovljena knjižničarka Suzana Deak pripremili su tekstove o književniku Anti Kovačiću te uspomene na sveučilišnog prof. Tihomila Stahuljaka povodom njegove stote obljetnice rođenja.

Knjižničarka Danica Pelko objavila je u časopisu osvrt na poeziju mlade zagorske pjesnikinje i svoje učenice Magdalene Blagec iz OŠ Donja Stubica koja je nagrađena na ovogodišnjem Goranovom proljeću. Rubrika Književni prilozi sadrži odabrane pjesme Gordane Tkalec i Nade Jačmenica te i prozne ulomke Saše Muminovića, a u rubrici Osvrti čitamo o poeziji Mirjane Mikulec (“Piši mi”) i Cvjetka Leža (“Dodir”) te o prozi Mirka Ivanjeka (“Veliki petak 1945.”).

No, to naravno nisu svi članci. Ostavljamo Vašoj radoznalosti da otkrije što je još sadržano u časopisu što ga možete čitati ne samo u našoj nego i u ostalim zagorskim knjižnicama.
Uživajte čitajući!