Na pitanje iz naslova možda će biti lakše odgovoriti nakon promocije romana Darka Oreškovića, koju, kako smo i obećali, najavljujemo za srijedu, 22. svibnja u 19 sati. U knjižnici, naravno.

Za one među Vama koji još nisu informirani o autoru prenosimo kratku biografsku bilješku navedenu na kraju knjige objavljene u Nakladi Pavičić iz Zagreba.


Darko Orešković, r. 6. svibnja 1951. u Pakracu, odrastao u Krapini, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, pisac je kao i svi ostali (pisci), samo što mu je prvo zanimanje od kojeg se uzdržava, za razliku od većine ostalih, donekle netipično: on je veterinar, s diplomom Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, doktor znanosti, koji cijeli život radi kao znanstvenik na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu.

Ekspert je za neurofiziologiju i neurofarmakologiju, s pedesetak vrlo zapaženih studija u svjetskim znanstvenim časopisima, i autor niza objavljenih književnih tekstova, među kojima su i tri romana, Odrastanje (1999), Obitelji s ljubavlju (2001) i U potrazi za izgubljenim satom (2009).

Znanstvene su mu rasprave vrhunske, takvi su mu i romani, samo što je to teško dokazati. No, kad se uzme u obzir znatno zanimanje publike i pročitaju recenzije uglednih kritičara (R. Perišića, J. Pintarić, S. Primorac, V. Viskovića), i za Oreškovića kao romanopisca može se reći sa mu dobro ide.