Ako Vas iinteresira europska i hrvatska vojna povijest 20. stoljeća preporučujemo ove naslove:

austrouistra

Simon E. Phillips: Dunkirk : poraz pretvoren u pobjedu

Kad netko spomene Dunkirk uvijek je prva asocijacija bitka u svibnju 1940. kod istoimenog grada, gdje su savezničke jedinice (Engleski ekspedicijski korpus i dijelovi francuskih oružanih snaga) u završnoj fazi nacističkog osvajanja Francuske uspjele izbjeći na otok (Veliku Britaniju). Velika Britanija organizirala je najveću pomorsku armadu, sastavljenu od raznoraznih plovila, od malih brodica do velikih putničkih brodova, i poslala u Dunkirk da evakuira savezničke vojnike i u tome začuđujuće uspjela u najvećoj mogućoj mjeri. Zapravo do prave bitke nije ni došlo, jer su nacisti iznenađujuće pasivno promatrali evakuaciju savezničkih snaga. Zašto su nacisti zapravo omogućili saveznicima da se izvuku, ni do danas nije poznato i povijesno objašnjeno. Autor nam je ovom knjigom kroz dokumentarno-povijesnu priču pokušao dočarati događanje vezana uz ovu, za saveznike, skoro pa presudnu bitku u ovoj fazi rata.

Zvonimir Freivogel : Austrougarski bojni brodovi u Prvom svjetskom ratu

Austrougarska, kao velesila u Prvom svjetskom ratu imala je glavninu svoje ratne mornarice u hrvatskim vojnim lukama, sa zapovjedništvom u Puli. Mnogi su kritizirali austrougarsku politiku stvaranja ratne mornarice sa stožernim bojnim brodovima i krstaricama, jer se, kako su tvrdili, Jadran mogao kontrolirati i braniti lakše sa više manjih i bržih brodova. Ipak, svjetska velesila Austrougarska slijedila je vojne trendove, koje su nametali prije svih Englezi ali sa mnogo manje uspjeha od drugih velesila. Kako je završila austrougarska armada u Jadranu poznata je činjenica, ali vrijedi je opet pročitati iz drugog ugla.

Darko Dukovski, Vedran Dukovski, Dario Matika : Istra u Domovinskom ratu : 1991.-1995. : model društvene i vojne pobjede

Zanimljivo i sveobuhvatno djelo koje su napisala tri autora: dva povjesničara, otac i sin Darko i Vedran Dukovski te brigadir Dario Matika. Otac i sin Dukovski prikazali su nam Istru u Domovinskom ratu sa povijesnog stajališta, dok je brigadir Dario Matika taj period prikazao sa vojnog stajališta. Kao i drugi dijelovi Hrvatske, i Istra je dala svoj obol u Domovinskom ratu. Malo drugačije nego, primjerice u Slavoniji, ali Istra je ipak sudjelovala u značajnom dijelu ovog rata kroz svoje brigade, kako na oslobađanju vojarni u Istri, tako i sudjelovanjem na drugim bojištima diljem Hrvatske. Na kraju treba istaknuti da ova knjiga u kojoj su korišteni svi autorima dostupni izvori, predstavlja značajan doprinos istraživanju novije povijesti Istre.