Članice Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec, koja djeluje pod Hrvatskim planinarskim savezom, Vinka Dubovečak i Valentina Kraš, održale su u petak predavanje o istraženim špiljama južne Ivanščice u 2019. godini. Prezentirale su trodnevni kamp održan u Loboru tijekom lipnja ove godine kada je šest članova/ica Udruge pronašlo deset novih špilja kojima su pridjenuli zanimljiva imena poput Črna luknja i Padavica, inspirirani dogodovštinama koje su ih putem zatekle.

Danas se speleologijom bavi sve više žena koje hrabro s užetom i zaštitnom kacigom, često „na sve četiri“ ulaze u špilje i jame, istražuju ih, proučavaju špiljske sedimente i životinjske vrste, većinom endeme, ali nailaze i na opasnosti koje vrebaju u dubinama poput ručnih bombi odbačenih s drugim otpadom. Predavačice su istaknule da je onečišćenje najveći problem te se nadaju da će se ono ipak smanjiti s obzirom na reciklažna dvorišta koja se otvaraju diljem Hrvatske.

A kako postati speleologom? Možete se upisati u speleološku školu koju redovito organizira Hrvatski planinarski savez, kao i Udruga „Kraševski zviri“, odslušati teorijska predavanja i odraditi terenski rad.

Ukoliko pronađete neistražene ulaze u speleološke objekte, javite to speleološkoj udruzi i nikako u njih ne ulazite sami!