U našoj smo knjižnici imali prilike čuti usamljenička, avanturistička i turistička putovanja Riane Petanjek, Hrvoja Ivančića, Ive Gračanina, Željka Đurina, Zorana Beloševića po raznolikim krajevima i odredištima. Za razliku od njih koji puno putuju, mnogi putuju svijetom kroz stranice putopisnih knjiga popu ovih dviju koje su nedavno stigle u našu knjižnicu, a uskoro će i na posudbene police.

Riječ je od knjizi “Barinški epitaf” Nikole Horvata koji je prošao južnom, srednjom i sjevernom Kalifornijom, Oregonom i Washingtonom te dojmove i iskustva riječju i slikom prenio u knjižne korice. S ruksakom na leđima prošao je 4200 km po američkom Zapadu, izvan zone asfalta i betona, po cesti zvanoj Pacific Crest Trail. Iako prethodno pomno isplaniran, ovaj se njegov put pretvorio u nešto sasvim drugo tijekom kojega je pronašao “spas svojeg unutarnjeg svijeta” baš poput Jacka Cerouaca koji se pomiro sa svojom vlastitom drahmom.

Zahvaljujemo autoru na knjizi koju nam je poklonio u ime svih onih koji će ju posuditi i pročitati te barem u mislima proći putem kojiim je u realnom svijetu on propješačio.

Druga je knjiga Borisa Rukavine koji se otputio u sasvim suprotnom smjeru, prema Vladivostoku u koji je stigao nakon 100 dana i 34 000 km kroz Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Kirigstan, Kinu i Mongoliju. Ne pješice, nego na motoru, zajedno sa partnericom Ksenijom. Putovanje je objavio u knjizi “Priče iz daljine” te uz mnoštvo fotografija i lijepih opisa prirode i kulturološke različitosti svijeta poslao poruku nama, čitateljima da je putovanje privid slobode koji se događa kada zaboravimo na ono što je iza nas i imamo put pred sobom.