Jučer je umrla Toni Morrison, pravim imenom Chloe Anthony Wofford, američka književnica i ugledna i cijenjena profesorica na sveučilištu Princeton, dobitnica Nobelove nagrade (1993.), Pulitzerove nagrade te National Book Critics Circle Award. Iako je napisala devet romana, na hrvatski su jezik prevedena samo tri: ‘Ljubav’, ‘Neka vrsta milosti’ i ‘ Solomonova pjesma.

I sva tri možete posuditi u našoj knjižnici.

Iz anotacija smo izdvojili nekoliko rečenica o svakom od njih. Možda Vas, osim omota, baš anotacije privuku te pročitate neku od njezinih knjiga.


Solomonova pjesma je suvremeni roman u kojem se ključni događaji odvijaju 1963., u interesantnoj američkoj urbanoj sredini koju na neki način vremenski nadilazi u nastojanju da se pronalađu obiteljski korijeni protagonista romana, da se pomiri sa tradicijom, navikama i običajima i suoči sa pojavnim suvremenim zlom. Knjiga obiluje aluzijama na Stari zavjet i grčke predaje, ali ima i elemenat koji su sličnim afričkim usmenim epskim formama, bliskim autorici koja vuče korijene iz Afrike.

U romanu Ljubav autorica progovara o emotivnim odnosima između ženskih likova, Christine i Oprez, o njihovom prijateljstvu koje je započeto još u ranom djetinjstvu te potom mržnje koja proizvodi različite druge emocije u odrasloj dobi. Druga je tema vezana za odnos između vjerne domaćice L i tajnovite Celeste koji figurira na oštrici obiteljskoga imena i legitimiteta.

Treći roman, Neka vrsta milosti tematizira trgovinu robljem koja je u drugoj polovini 17. st. još u povojima. U objema Amerikama velike i nepremostive religijske i klasne razlike, predrasude i ugnjetavanje stvorile su plodno tlo za ropstvo i rasnu mržnju. Florens ima „ruke ropkinje i stopala portugalske dame”, zna čitati i pisati i gladuje za ljubavi… Roman otkriva što leži pod površinom ropstva i što stoji na početku priče o šećeru, tom velikom ždrijelu koje je progutalo milijune života. U ovoj dvosmislenoj priči o majci i kćeri, koja uznemiruje silovitošću svijeta u kojemu gesta milosti, kao i sve ostalo, nosi nesagledive posljedice.

Knjige Vas čekaju na stoliću u prizemlju knjižnice!