Da, mi smo svi jeans generacija, mi smo sad najjača nacija, mi smo istok, zapad i jug, mi smo tovariš, mister i drug … ” Tako su pjevali osamdesetih sastav “Neki to vole vruće” u svom velikom hitu “Jeans generacija”. Upravo ovih dana na police naše knjižnice stigle su tri bezvremenske knjige za jeans generaciju. To je ista ona generacija koja svaki dan doživljava kao Dan ljubezni još od doba hipi pokreta preko Ulice jorgovana i Programa tvoga kompjutera do nirvane. …Ili je nirvana samo drugo ime za neki novi program tvog kompjutera, za neke nove stvari lagane? Uz ove knjige poželjno je osim dobre glazbe uzeti i stare fotografije i putovanje vremeplovom može početi!

1. Siniša Škarica : Tvornica glazbe: priče iz Dubrave: knjiga druga 1970. – 1989.

Nema puno knjiga koje se bave gotovo svim segmentima popularne muzike u bivšoj zemlji u drugoj polovici dvadesetog stoljeća, u vrijeme kad je ta muzika bila važna u našim životima gotovo kao nogomet. Bilo je to vrijeme kada su se redovno pratili izbori za Pjesmu Eurovizije, festivali, glazbene emisije na dva nacionalna programa i popularnim radio-stanicama. Razmjenjivanje gramofonskih ploča i kazeta i poslije video-kazeta bili su sastavni dio toga. Autor koji je godinama bio glavni i odgovorni urednik pop rock redakcije najveće diskografske kuće u tadašnjoj zemlji, Jugotonu (poslije uspostave hrvatske države mijenja ime u Croatia records), iz prve ruke nam daje svoj pregled najvažnijih momenata iz bogate diskografije. No, da se razumijemo, ne radi se samo o statističkim nabrajanjima već knjiga koja je podijeljena u osam poglavlja obiluje i mnogim fotografijama dragih nam muzičkih lica iz tog vremena, donosi neke stvari iz njihove karijere ili osobnog života koje možda nismo znali. Nezahvalno je nekoga posebno izdvajati, jer svatko je na toj sceni sudjelovao na svoj način. Posebnost ove priče iz Dubrave očituje se lepršavim tonom koji nam u ovoj svagdašnjici doista katkad nedostaje. Kako bi Ivana Brlić Mažuranić rekla: “Jeknula je cijela dubrava”… A upravo taj odjek koji traje već desetljećima čini ovu Priču iz Dubrave toliko posebnom i vrijednom za pročitati.

2. Martin James: Dave Grohl: biografija

Autor nas vodi na sam početak Grohlovog života, objašnjava rock scenu tadašnjeg Washingtona i prati prve punk korake talentiranog bubnjara. Opširno je dokumentiran put kroz sve njegove bendove (od Screama preko Nirvane do Foo fighersa) i projekte u kojima je bio angažiran, ali istovremeno dobivamo i sliku pristupačnog radoholičara kojem je stvaranje glazbe više od posla. Marljivost, trud, zalaganje i poslovna etika osigurali su mu titulu najradišnijeg čovjeka u svijetu rocka. Biografija jedne od najutjecajnijih osoba modernog rocka, oslanja se na razgovore s ključnim ljudima iz njegovog života te nam donosi poruku da je marljivim radom, pronalaženjem pravoga sebe moguće ružne momente u našem životu preokrenuti u sretne.

3. Michael Lang: Woodstock: kako napraviti najveći festival na svijetu

Knjiga ja objavljena povodom obilježavanja pola stoljeća od održavanja glazbenog festivala Woodstock. Autor priču o festivalu počinje svojim odrastanjem u Bensonhurstu, odlaskom na Floridu gdje organizira Miami pop festival, a selidba u Woodstock otvara novo poglavlje u njegovom životu u kojem počinje razmišljati o festivalu glazbe i umjetnosti.Obogaćena izjavama ključnih osoba, knjiga donosi više od osamdeset fotografija, kompletne set-liste svih izvođača, te poglavlje što su glavni protagonisti radili nakon najvećeg festivala svih vremena.Woodstok liči na kolektivnu avanturu, a osim njegovog simboličnog značenja, autor nam pruža pogled u poslovni dio iza stvaranja i ostvarenja događaja koji će definirati kraj šezdesetih godina prošlog stoljeća.