U sklopu 54. Tjedna kajkavske kulture u našoj knjižnici, temeljnoj, najstarijoj i najbrojnijoj članstvom kulturnoj ustanovi u gradu koja svih 52 tjedana u godini živi za kulturu i sa kulturom ugostili smo mladu pjesnikinju Moniku Herceg. Objavila je dvije zbirke pjesama: „Početne koordinate“ i „Lovostaj“. Pjesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika.

Tijekom pjesničke večeri okupljeni su mogli čuti autoričina razmišljanja o svakodnevici koja nas okružuje sa svim popratnim lijepim i ružnim stvarima. Monika poetski obrađuje stvarne i izmišljene ženske sudbine koje su ostavile trag u kolektivnoj svijesti, od Venere do Ane Magaš. Sukladno tome čitali smo pjesme o skloništu za žene, plodnosti, feminizmu. Autorica je feminizam objasnila kao skladan organizam u kojem sve funkcionira, a poeziju kao umjetnost s vrhonaravnom ulogom. Osim toga, naglasila je kako festivalizacija uvelike pridonosi kulturnom obogaćivanju te podržava takvo okupljanje i veličanje umjetničkog izraza.

U glazbenom dijelu programa sudjelovale su Veronika Barlović i Gabrijela Nežmahen, učenice 4. razreda Srednje glazbene škole Pregrada. Na flauti i gitari su izvele niz prikladnih skladbi poznatih skladatelja.