Sinoć je u Plavoj dvorani naše knjižnice predstavljen 5. svezak Marijaterezijanskih urbara koji u dvije obimne knjige sadrži priređenu urbarijalnu građu Donjozagorskog kotara nekadašnje Varaždinske županije iz razdoblja od 1774. do 1784. godine. Predstavile su ga dr. sc. Nataša Štefanec, profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, urednica edicije dr. sc Vida Pavliček i Karmen Levanić, prof., obje zaposlenice Državnog arhiva Varaždin.

Prof. Štefanec je u uvodnom izlaganju govorila o povijesnom kontekstu u kojem je urbarijalna građa nastajala dotaknuvši mnoge interesantne detalje o položaju kmetova, njihovom odnosu prema vlastelinima i nezadovoljstvu zbog stalno rastućih obaveza prema feudalnim gospodarima, tradukcijama tj. prisilnom seljenju Hrvata iz jednih područja u druge kao npr. u austrijsko Gradišće, o otporima vlastelina da se urbari uopće primjenjuju jer im nisu išli u prilog budući je Marija Terezija kao prosvijećena vladarica težila ka brizi za cijelo društvo, pa i za kmetove čiji se položaj donošenjem urbara poboljšavao.

Prezenterica Vida Pavliček izložila je samu urbarijalnu građu naglasivši kako je s uvođenjem urbara izvršena na području kojim je vladala Marija Terezija i porezna i financijska reforma što je pridonijelo formiranju i jačanju državne vlasti, činovničkog aparata, a slabljenju feudalne samovolje. Drugim riječima ovi urbari su pridonijeli formiranju moderne države kakvu danas poznajemo.

Prof. Karmen Levanić, koja je radila na transkripciji, transliteraciji i prijevodu tekstova s latinskog i starokajkavskog, sa prevoditeljskog je aspekta predstavila sve poteškoće ali i zanimljivosti svojega dijela posla na Urbarima istaknuvši među ostalim i značenje ovih dokumenata u smislu očuvanja starokajkavskog jezika kojim se u ono doba pisala i naša književnost te stvarali rječnici i gramatike kao jezični temelji kajkavskoga jezika koji će kasnije, nažalost, postati hrvatsko narječje.

Promociji je nazočila i izaslanica Ministrice kulture, pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva, mr. sc. Lana Križaj.

Uoči promocije našoj knjižnici tom je prigodom Državni arhiv Varaždin poklonio dvadesetak knjiga izdanih u posljednjih nekoliko godina koje će biti vrijedan prilog širenju Zavičajne zbirke. Na tome im najtoplije zahvaljujemo, a sve naše korisnike pozivamo da uzmu u ruke Urbare, jedinstven izdavački pothvat, veliko i kompleksno izdanje ne samo za profesore i studente nego i za zagorsku zajednicu.