Iako se zbog trenutne zdravstvene situacije u kojoj se našao cijeli naš planet nismo dugo vidjeli, mislimo na vas, dragi naši čitatelji. Nudimo vam stoga tri noviteta iz naše ponude koje ćete moći posuditi čim ponovno otvorimo vrata naše knjižnice i za vas, naše korisnike.

1. Ivan Urlić i Manuel Gonzales de Chavez: Grupna terapija za psihoze, Zagreb, Medicinska naklada 2019.

Ova medicinska knjiga daje suvremeni uvid u međunarodni spektar metoda liječenja psihoza. Upozorava na neadekvatna shvaćanja o liječenju psihoza i istovremeno naglašava ozdravljujuće potencijale grupne terapije. Terapijska zajednica se shvaća kao živa grupna situacija , pacijente se priprema za suočavanje sa teškim životnim problemima. Istovremeno ih se motivira da kroz radne grupe pokažu svoju kreativnost, a kroz terapiju u malim grupama mogu se posvetiti određenom problemu koji tada postaje predmet analize i traženja svrsishodnih rješenja. Obuhvaćajući povijesni pregled , evaluaciju i metodologiju istraživanja u grupnoj terapiji u prvom dijelu te praktične primjene i metode iz prakse u drugom dijelu ova knjiga doista zrači humanošću i visokom profesionalnošću. Kao takva svakako postaje nezaobilazan priručnik stručnjacima te razumljivo štivo zainteresiranom čitatelju.

2. Osho: Kad cipela pristaje, Zagreb, Planetopija, 2019

Iz duhovnog podneblja ovaj put vam nudimo knjigu iz Oshovog opusa. On je poznat po svojoj jedinstvenoj “aktivnoj meditaciji” koja je razvijena radi oslobađanja od stresa akumuliranog u tijelu i umu. Osho nam daje duboke uvide i komentira priče kineskog filozofa Chuang Tzua, osnivača te tradicije, te nam daje i inspirativne anegdote u potrazi za ljubavlju, duhovnim spoznajama i istinskom srećom. Čitajući dolazimo do objašnjenja zašto je život iskustvo, a ne teorija, zašto svi imamo momente ludosti i tako kao kornjača povlačimo svoj rep po blatu ili zašto smo često zarobljenici ega. No, kada dođemo do osobe koja živi svoj život spokojno, lakoću postojanja možemo spoznati jer i lakoća postojanja i napetost imaju svoje mirise . Sa čovjekom koji živi prirodno osjećat ćemo se kao da smo kod kuće. Takve osobe te prihvaćaju u potpunosti i ne žele te promijeniti niti pametovati. A to je tajna istinski dobrog ljudskog srca. Svakako super duhovni izbor za ove teške dane!

3. Krešimir Ćosić: Igraj, vjeruj, živi: autobiografija, Zagreb, Večernji list, 2019

Krešo Ćosić je 1982. počeo pisati autobiografiju, ali nikada je nije dovršio. Iako je prvotno zamišljena kao povijest jugoslavenske košarke, s vremenom se pretvorila u njegov opis vlastita životnog puta. Ovo je priča vrhunskog sportaša koji je prošao cijeli svijet, susreo se sa mnogim poznatim osobama, državnicima, mogao je hedonistički uživati u slavi, ali to ga nikada nije privlačilo i ni po koju cijenu nije želio postati rob svoje ljubavi, svoje košarke. Krešimir Ćosić u knjizi ne piše samo o sportu i košarkaškoj povijesti ,iako je ona dominantna. On se nikada nije želio ukalupiti, tražio je nove izazove, nove vrijednosti i stavove. Stoga u knjizi ima dosta filozofskih i psiholoških promišljanja života jer je Ćosić između ostaloga razvijao i duhovnu stranu te bio i prvi mormonski biskup u SFRJ. Za vrijeme Domovinskog rata bio je i u diplomaciji. I što na kraju reći o ovoj toploj životnoj priči prerano preminulog sportaša, duhovnog čovjeka, diplomata i kozmopolite? Igraj, vjeruj i živi kao što nam to poručuje i sam Krešo.