mracni_dosjei spengler

Luka Modrić i Robert Matteoni – Moja igra : autobiografija

Prva naša ovotjedna preporuka je knjiga o vrhunskom sportašu i jednom od najboljih nogometaša koje je hrvatska ikad imala. Svi znamo da je Luka Modrić kao, kapetan naše nogometne reprezentacije, vodio našu momčad do titule viceprvaka svijeta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2017. godine. I ne samo to, nego je i proglašen za najboljeg igrača prvenstva. Krajem iste godine proglašen je i za najboljeg igrača svijeta. Luka Morić je dotaknuo zvijezde u ovom sportu, kao nijedan sudionik ovog planetarno najpupularnijeg sporta na svijetu. Za njega znaju u prašumama Amazonije, u džunglama Afrike, na atolima Tihog oceana. Nema kutka svijeta gdje se njegovo ime nije čulo. Kako je došao do tog statusa jednog od najboljih nogometaša današnjice i koji je njegov životni put , svo to možete pronaći u ovoj bogato ilustriranoj knjizi. Vjerujemo da je njegovo obiteljska sudbina, njegovo djetinjstvo provedeno u ratnom izbjeglištvu u velikoj mjeri utjecalo na njegov dalji život i sportsku karijeru. Kao potvrdu te konstatacije mogli bi citirati komentar da su u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva igrala „djeca imigranata protiv djece izbjeglica“.

Igor Alborghetti – Mračni dosjei iz sefa UDBE : od Torcide i BBB-a do ekipe iz vrha HDZ-a

Za vas koji ste možda htjeli znati a niste se usudili pitati o jugoslavenskoj tajnoj službi UDB-i (Ured državne bezbednosti za nekog koji to možda još ne zna) i kasnije SDB (Služba državne bezbednosti), preporučujemo ovu knjigu, koja će, vjerujemo, biti vrlo interesantna onima koji vole ovaj tip publicističke literature i možda su čak i živjeli u doba kad su te službe aktivno djelovale i utjecale na naše živote. Autor nam donosi pregršt, do sada nepoznatih i neobjavljenih ekskluzivnih dokumenata svjedočanstava i fotografije iz dosjea ove službe. Ovom knjigom obuhvaćen je period od početka 70-ih godina, pa sve do kraja 80-ih godina i pripreme za početak demokratskih promjena u Hrvatskoj. Vrlo je interesantno pročitati čime se je sve ta služba bavila u svom radu. Navest ćemo neke od tema kojima se bavila UDBA i ovdje su po prvi puta objavljeni dokumenti o tome. Nazivi nekih od poglavlja sve govore: Torcida i BBB u arhivima UDBE, popis 243 Torcidaša; Panika zbog ACY marine, legla stranih špijuna; Seusovo blago, najveća legenda SFRJ i Hrvatske i drugi.

Oswald Spengler – Godine odluke : Njemačka i razvoj svjetske povijesti

Oswald Spengler njemački je filozof, povjesničar kulture i politički mislilac rođen 1880. godine u Blankenburgu. Knjiga „Godine odluke“ izdana je 1933. godine u Muenchenu i postala je odmah veliki nakladnički hit u Njemačkoj, ali i šire, te je prevedena na mnoge svjetske jezike. Knjiga je nastala na temelju predavanja „Njemačka u opasnosti“ koje je autor održao u Hamburgu 1929. godine. U ovome djelu autor je prezentirao beskompromisnu kritiku suvremene zapadne civilizacije i oštro se sukobio sa nacionalsocijalističkim režimom, te distancirao od rasnih teorija i antisemitizma.

Autor je također predvidio nove vojno-političke krize i mnoge gospodarske, socijalne i demografske probleme.

Knjiga je još uvijek aktualna i čitajući je mnogi će zaboraviti da je ona pisana prije skoro 90 godina.