domovinahitler

 

Ovom prilikom predstavljamo Vam tri sadržajno različite knjige. Prva „Utopija za realiste“ je sociološka studija o pokušaju da se kroz uvođenje „univerzalnog temeljnog dohotka“ iskorijeni siromaštvo. Druga knjiga „Kako ostati bez domovine“ politološka je analiza rasta nacionalizma i populizma u Europi na primjeru Turske. Treća knjiga „ Hitlerova smrt“ publicistički je prikaz rada dviju autora na dokazivanju istine o tome da li je Hitler stvarno izvršio samoubojstvo 1945.

 

„Utopija za realiste“ – Rutger Bregman

Autor ove knjige kroz različite oblike „utopije“ razmatra neke od aktivnosti u demokratskim državama kojima se nastojalo smanjiti siromaštvo i povećati BDP putem besplatnih sredstava koja bi se isplaćivala iz proračuna siromašnim građanima. Na prvi pogled to izgleda kao utopija, ali kroz analizu pilot projekata dolazi se do vrlo konkretnih zaključaka kao su te mjere postigne odlične rezultate. Pokazalo se da su siromašni ova sredstva iskoristili za svoje školovanje,  za pokretanje nekog poslovnog projekta ili nešto slično, te da bi, kad se sve zbroji, ove mjere zapravo državi mogle uštedjele velik novac (socijalna davanja i slično) a siromašnijem sloju ljudi pružiti priliku za napredak. Ali, pitanje je u kolikoj mjeri politika razumije ove aktivnosti i u kojoj mjeri bi svi mi prihvatili takve mjere i koliko bi bilo negativnih kritika zbog nerazumijevanja tih procesa. I zato to ove mjere još uvijek ostaju u domeni utopije.

Autor knjige je Rutger Bregman, jedan od najtalentiranijih mladih europskih mislilaca, koji se bavi socijalnim problemima, a ova knjiga je u njegovoj domovini Nizozemskoj postala pravi bestseler. Knjiga je pisana vrlo jednostavnim rječnikom i može se čitati kao vrlo napeto, duhovito i zabavno štivo.

 

„Kako ostati bez domovine“ – Ece Temelkuran

Objašnjavajući nam turski primjer zaobilaženja demokracije, autorica nam daje zajedničke elemente rastućeg desničarskog populizma u svijetu. Usporednom analizom  desnog populizma u različitim državama, daje nam zajedničke obrasce uspona populizma i nacionalizma u svijetu. Pod plaštom demokracije i formalno u skladu sa zakonom događaju se procesi koji mogu dugoročno vrlo negativno utjecati na društveni i politički razvoj demokratskih država. U ovom turbulentnom vremenu globalizacije i velikih društvenih migracija,  nije potrebno mnogo pa da društvo naglo skrene u desnom smjeru, pogotovo ako se tu uplete i populizam. Autorica u ovoj vrijednoj knjizi analizira kako dolazi do procesa preobrazbe društva iz demokracije u diktaturu, te nam opisuje tu transformaciju kroz primjere društvene i političke sličnosti u različitim zemljama. Ove pojave se događaju u velikom broju europskih država, ali negdje u većem obimu, a negdje u manjem, ovisno o stupnju razvoja demokracije i demokratskih tradicija.

Za sve koji prate politička događanja u našem susjedstvu, ali i diljem Europe, ova će knjiga biti dobrodošla pomoć u razumijevanju ovih društvenih i političkih procesa.

 

„Hitlerova smrt“ – Jean-Christophe Brisard, Lana Pershina

Od svršetka drugog svjetskog rata pa do današnjih dana vodi se stalna rasprava o tome da li je Hitler stvarno počinio samoubojstvo u svom bunkeru, ili je to bila samo vrlo vješta varka, kao što su tvrdili „dobro obaviješteni“ izvori.

Francuski novinar i redatelj Jean-Christopher Brisard i američko-ruska redateljica i novinarka Lana Parshina, nakon dvije godine čekanja, dobili su dozvolu Državnog arhiva Ruske Federacije (GARF), kako bi dobili na uvid vidjeti Hitlerove posmrtne ostatke (dio lubanje i zubala). Te su ostatke proslijedili na forenzičnu analizu kako bi se utvrdila njihova autentičnost. Naravno da je ta analiza došla do naučno utemeljenih zaključaka i možemo reći da je sad ova priča (ili legenda) konačno završena.

Kako su se autori borili da uopće dođu u priliku da posmrtne ostatke proslijede na forenzičnu analizu i do kakvih su konačnih zaključaka došli? Da bi to saznali, morat ćete pročitati ovu vrlo zanimljivu, napetu i autentičnu knjigu.