pezzodruzba_iz_g

Danas Vam predstavljamo nešto malo drugačiju literature za čitanje. Ovaj puta radi se o stripu, i to o tri nova stripa u izdanju izdavačke kuće “Fibra”. Riječ je o stripovima “Marry Garrisson”, autora Stephanea Oirya i Lewisa Trondheima, zatim “Sam Pezzo”, autora Vittoria Giardina te o stripu “Družba iznimne gospode”, autora Kevina O’Neilla i Alana Moorea.

 

“Marry Garrison” – (ilustrirao Stephane Oiry, scenarij Lewis Trondheim)

Nakon što je dvije godine bila nezaposlena, Maggy Garrisson prihvaća posao tajnice privatnog detektiva i notornog alkoholičara Anthonya Wighta. Već nakon nekoliko dana njezin poslodavac je brutalno pretučen i njoj ne preostaje ništa drugo nego da se uhvati u koštac sa zlosretnim podzemljem korumpiranih policajaca, biznismena i karijernih kriminalaca.

Prava literature za ljubitelje krimića i klasičnih detektivskih priča.

Autori ovog stripa su višestruko nagrađivani francuski strip umjetnici, crtač Stephan Oiry i scenarist Lewis Trondheim (pravim imenom Laurent Chabosy)

 

“Sam Pezzo” – Vittorio Giardino

Mračna i pomalo turobna priča o odlučnom detektivu Samu Pezzou, smještena na ulice talijanskog grada Bolonje i prepuna sitnih zločinaca i uličnog nasilja te isprepletena rasnim tenzijama. Područje rada ovog detektiva je smješteno u opskurne i ne baš prijateljske dijelove grada. Detektivska je to priča  koja će nas približiti mučnoj svakodnevnici stanovnika tih dijelova grada.

Autor ovog stripa je talijanski strip umjetnik Vittorio Giardino. Umjetnik je to sa dugim stažom u kreiranju stripova. Interesantno je još napomenuti da je izvorno diplomirao kao elektronički inženjer, ali je to zanimanje napustio i u potpunosti se posvetio stripovima. Lik privatnog istražitelja Sama Pezza njegov je prvi važni lik kreiran još 1979. godine.

 

“Družba iznimne gospode” – (ilustracije Kevin O’Neill, scenario Alan Moore)

Još jedan strip crno turobne atmosfere smješten u London 1898. godine na samom kraju viktorijanskog doba. Glavni likovi su šestorica avanturista: Allan Quatermain, kapetan Nemo, Hawley Griffin, Dr. Henry Jekyll, g. Edward Hyde i Mina Murray. Oni čine “Družbu iznimne gospode”, a regrutirao ih je tajanstveni Campion Bon, po zapovijedi tajanstvenog “M”.

Tih šest avanturističkih junaka stavljaju se u službu svoje domovine baš kad je to najpotrebnije te se sukobljavaju sa opakim Doktorom i njegovim zlokobnim planom da pokori svijet.

Autori ovog stripa su engleski strip illustrator Kevin O’Neill i scenarist Alan Moore.

Kevin O’Neill poznati je strip ilustrator, kojemu je rad na ovom projektu bio jedan od najznačajnijih radova  u njegovoj dugogodišnjoj karijeri strip ilustratora.

Alan Moore engleski je pisac, najpoznatiji po svojim radovima u stripu, pa je tako dobio epitet najboljeg pisca grafičkih novela.