sigurnostmanolic

Predstavljamo Vam tri noviteta u našoj knjižnici. Ovaj put izabrali smo za Vas tri knjige koje pripadaju u literaturu koja se bavi politikom i političkim odnosima.

Prva je knjiga „Liberalizam vs. republikanizam“ autora dr. sci. Petra Jakopeca, profesora filozofije u izdanju Naklade Breza. Slijedeća knjiga je „Nacionalna sigurnost : prognoziranje ugroza“ autora Mirka Bilandžića u izdanju nakladničke kuće Despot infinitus. Treće djelo je obimna političko-špijunska monografija Josipa Manolića „Špijuni i domovina : moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku“ u izdanju izdavačke kuće Golden marketing-Tehnička knjiga.

 

 “Liberalizam vs. republikanizam”, Petar Jakopec

Knjiga „Liberalizam vs. republikanizam“ autora Petra Jakopeca zapravo je dopunjena doktorska disertacija u kojoj nam autor precizno određuje osnovne pojmove liberalizma i republikanizma kroz filozofsku analizu političko – filozofskih djela Johna Lockea i Jean-Jacquesa Rousseaua.

Autor dolazi do zaključka da su, usprkos tome što ove dvije koncepcije organizacije političkog ustroja djeluju suprostavljeno i isključivo, one zapravo vrlo komplementarne i ne mogu funkcionirati jedna bez druge te one zapravo uvjetuju jedna drugu.

 

„Nacionalna sigurnost : prognoziranje ugroza“, Mirko Bilandžić

„Nacionalna sigurnost : prognoziranje ugroza“ knjiga je autora Mirka Bilandžića, redovitog sveučilišnog profesora na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predavača na kolegijima „Sociologija nacionalne i međunarodne sigurnosti“ i „Terorizam i društvo“.

Knjiga je podijeljena u tri poglavlja: „Međunarodna sigurnost“, Terorizam i protuterorizam“ i Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske“.

Autor nam u ovoj, vrlo interesantnoj knjizi, objašnjava neke od glavnih svjetskih kriza i ujedno i potencijalnih ugroza, te njihov utjecaj na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Uz to što nam autor potvrđuje svoju odličnu obaviještenost glede društvenih procesa u svijetu, ali i u našem okruženje,  u knjizi pokušava sugerirati i potencijalna rješenja za trenutne ugroze sa kojima smo suočeni.

Vrlo kvalitetna knjiga sa puno novih podataka i analiza, koja ujedno želi biti maksimalno aktuelna, kako glede analiza, tako i u nuđenju rješenja.

 

„Špijuni i domovina : moj borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku“, Josip Manolić

Treća knjiga koju Vam nudimo kao prijedlog za čitanje je knjiga Josipa Manolića „Špijuni i domovina : moj borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku“. Mislimo da autora ne treba posebno predstavljati, dovoljno je reći da je u svojem dosadašnjem radu uvijek ili gotovo uvijek bio u središtu obavještajnih događanja, ali i političkih zbivanja. Sa autorom se ne moramo uvijek slagati sa njegovom analizom političkih procesa ili ocjena određenih događaja, ali moramo priznati da je kroz cijeli svoj životni vijek (nedavno je napunio 100 godina!) bio uvijek odlično obaviješten. Ova knjiga nudi nam pregršt novih i manje poznatih informacija iz naše recentne prošlosti. Od obavještajnih podataka sa kraja drugog svjetskog rata pa sve do stvaranja suverene Hrvatske, Josip Manolić bio je uvijek tamo gdje su se kreirali glavni događaji naše prošlosti.

Ova knjiga čita se kao odličan roman sa bezbroj zapleta, puno informacija (neke od njih po prvi put iznesene), ali kao što to biva u životu, i sa dosta nezavršenih poglavlja, na koja vrlo vjerojatno nećemo nikad dobiti relevantne odgovore.