Ljeto je počelo. Pred nama su godišnji odmori. Stoga evo tri preporuke za vruće ljetne dane.

1. KYUNG-SOOK SHIN: Molim te, pazi na mamu (Zagreb, Hena com, 2020.)

Pred nama je inspirativna priča koja efektno uklapa ruralan, godinama star način života jedne majke u moderan, urbani život njezine djece. Odmjerenom, finom prozom autorica prodire u samu bit obiteljskih odnosa te kroz gotovo nepodnošljiv bolni prikaz ukazuje na važnost kajanja i zakašnjele mudrosti. Roman savršeno povezuje univerzalne teme poput ljubavi, gubitka, obitelji, rodne ravnopravnosti. Majka iz ove priče je nestala. Izgubila se u vrevi gradskog kolodvora. Samo je usporila korak jer više nije mogla dalje.

Čuvajmo svoje majke, svoje roditelje, partnere, djecu, prijatelje. Jer to je ono što naš život čini sretnim.

2. DION LEONARD: U potrazi za Gobi (Zagreb, Koncept izdavaštvo, 2019)

Gobi je mala ljupka kujica koja je svoje ime dobila po čuvenoj pustinji. A kroz tu pustinju je na 250-kilometarskoj utrci prošao i Dion Leonard, čuveni prekaljeni ultramaratonac. Priča o kujici Gobi otkad je ugledala svjetlo dana ujedinila je zaljubljenike prema trčanju, životinjama i toplim ljudskim pričama. Dok je Dion svjedočio nevjerojatnoj odlučnosti i srčanosti male životinje, i sam je doživio duhovnu promjenu. Na putu te duhovne promjene našao se i u Zagrebu gdje je sudjelovao u dobrotvornoj utrci pomoću koje su prikupljena sredstva za pomoć napuštenim životinjama grada Zagreba. Pobjeda može imati više lica, a ponekad je jedno od njih dlakavo i veselo laje!

3. STEPHEN KING: Carrie (Zagreb: Lumen, 2019)

O telekinezi uglavnom čitamo iz parapsiholoških, znanstvenih i new-age krugova. Stephen King je odlučio otići korak dalje te je davne 1974. godine napisao roman “Carrie” u čiji centar stavlja nesretnu tinejdžericu. Nju osim školskih kolega zlostavlja i majka koja je vjerski fanatik. I kada izgleda da joj se sreća konačno nasmijala, neočekivana okrutnost njezin dar pretvara u oružje koje donosi užas i nesreću. Do sada smo uglavnom “gledali” Carrie i skakali uvis od straha na scene iz odličnog filma. “Carrie” je prva knjiga koju je King objavio a na objavljivanje ga je nagovorila njegova supruga. Time je započeo bogati opus majstora horora koji traje do današnjih dana. I ono što je nezamislivo King zna učiniti toliko zastrašujućim. A to je ono što nas uvijek čini budnima za njegova nova djela.