ALBA RIBA KOJA ŽIVI STO GODINA

Ljetno je doba, sunce prži, a more zove na osvježenje… u tom prekrasnom plavom moru živi jedna od mnoštva riba, njeno ime je Alba. Smjestila se na koraljnom grebenu i tijekom svog života vidjela je kako se more mijenja na mnogo načina. Jednom je, jadna, zapela u plastičnoj boci koju su ljudi bacili u more. Sigurno se pitate što joj se dogodilo i je li se uspjela izvući i krenuti dalje svojim putem?
Saznajte odgovor čim prije među koricama ove knjige u izdanju Planetopija koju možete posuditi u našoj knjižnici…

A kako je riba uopće završila u plastičnoj boci? Svi mi, plastiku koristimo svakodnevno i ona može biti vrlo korisna. No, kad bacimo plastiku to može jako naškoditi našem okolišu. Kada dospije u more, plastika može naštetiti životinjama koje tamo žive. Plastične vrećice morskim kornjačama i kitovima izgledaju poput meduza pa ih mogu zabunom pojesti, dok se manja stvorenja mogu zadaviti plastičnim slamkama, a prstenasti otvarači konzervi mogu porezati ili ozlijediti ribe.

Stoga, čuvajmo svoj okoliš i životinje koje u njemu žive, pazimo na more i plaže, jednako kao i na parkove i gradske trgove, reciklirajmo i brinimo za svoj planet…