Stižu nam novi naslovi, tako da i ove vruće dane možemo lakše podnijeti uz dobro štivo. Ovaj put izdvajamo tri interesantne knjige koje je objavila izdavačka kuća “Fraktura” iz Zaprešića.

1. VANESSA MONTFORT: Žene koje kupuju cvijeće

Pred nama je knjiga koja progovara o svim slojevitostima ženskih bića. Tu slojevitost na dirljivi način oslikavaju Marina, Casandra, Gala, Aurora i Victoria. Njih pet su se našle na istom mjestu, u pravo vrijeme, kad su se međusobno najviše trebale. One svaki dan u cvjećarnici poetskog imena “Anđelov vrt” kupuju cvijeće. No, nijedna ga ne kupuje za sebe. Jedna ga kupuje za svoju tajnu ljubav, druga za ured, treća da ga slika, četvrta za klijente, a peta za pokojnika.Svih pet pate od nekih problema koje im otežavaju život: jedna je izgubljena jer je ostala bez kapetana svog života, drugoj je važniji profesionalni uspjeh od privatnoga, treća se ne miri sa starošću, četvrta je vječni nepopravljivi nerealni romantik, a peta je svemoćna. No jedna drugoj pomažu uz razgovore. Iskustva koja pri tome međusobno dijele, snagu koja jedna drugoj pružaju – u tome leži ona posebna i čarobna moć koji imaju prava ženska prijateljstva.

Knjiga je vesela i romantična, ali i duboka i životna. Autorici kapa dolje na svježem i lepršavom stilu koji s lakoćom dopire do dubina srca i duše. Završimo ovaj kratki prikaz sa jednim od pregršt citata koje možemo naći u romanu: “Da smo mi žene potpuno svjesne svoje sposobnosti mijenjanja, svojeg snažnog instikta za preživljavanjem i oporavkom, osjećale bismo se gotovo neuništivima.”

2. JORGE BUCAY: Klasične priče da se bolje spoznaš

Argentinski psihoterapeut Jorge Bucay je autor mnogih knjiga za samopomoć. U ovoj knjizi, koju je predstavio i na “Festivalu svjetske književnosti” u Zagrebu prošle godine, objašnjava zašto je važno čitati bajke i što možemo naučiti od njih čak i kao odrasli ljudi. Bucay navodi da su mu prve priče pričali baka i djed. Njegov otac je bio vedroga duha dok mu je majka uvijek govorila “Možeš ti to”. I to je bilo predivno. To mu je i pomoglo kod stvaranja vlastite stvarnosti, svjesnosti u svijetu oko sebe. Ne samo razmišljati već i osjećati, to bi trebao biti imperativ ponašanja svakog čovjeka. Potrebno je da odrasli vjeruju u bajke jer tada i svagdašnji događaji u nama bude osjećaj pobjede zato što uviđamo poruke na različitim razinama. Tri pitanja na koja svatko mora odgovoriti u potrazi za srećom su: tko sam ja, kamo idem i s kime. To bi svatko morao razumjeti i probao na njih odgovoriti. Ljudi uglavnom misle da sve mora biti savršeno u životu i na taj način pronalaze samo razloge da tugu i ljutnju. No, smisao za humor i osmijeh su načini kako sami sebe možemo ozdraviti.

Jorge Bucay podario nam je ovom knjigom jedinstvena nova tumačenja klasičnih priča pretvarajući je u mjesto susreta najljepših bajki našega djetinjstva i mudrosti. A sam autor navodi da je ponosan što može reći da je njegova majka naučila čitati kako bi mogla pročitati njegove knjige. I to je jedan od dokaza da je sve moguće kada to poželiš.

3. SAMANTA SCHWEBLIN: Sezona Kentukija

“Nema tog čitatelja koji će se moći osloboditi električnog udarca ove knjige”, navodi u svojoj recenziji poznati svjetski časopis “El Mondo”

Kentukiji su posvuda; u Zagrebu, Vancouveru, Hong Kongu, Tel Avivu, Barceloni … a što su oni?

Kentukiji su nova “pametna sprava”, plišana igračka koja umjesto očiju ima minijaturne kamere te na taj način konstantno nadgleda čovjeka s kojim živi. Priča počinje s tri djevojčice i njihovim tajnama pred Kentukijem. Propituju se granice voajerizma, žudnje i (ne)povjerenja prema drugima. Samanti Schwebin treba vjerovati: sezona Kentukija traje, pitanje je samo kada ćemo to shvatiti. Autorica i sama ističe kako svaka knjiga koju je napisala govori o strahovima i onome što ju je mučilo u određenim trenucima života. Ako se usudimo otići naprijed do neprijateljske linije i onoga što nas najviše plaši vratit ćemo se s vitalnim informacijama koje mogu promijeniti naše odluke i način kako ćemo živjeti u budućnosti.

Malo klasike, cvijeća, bajki …. uživajte u godišnjem odmoru dragi naši korisnici. Vi koji još niste na odmoru, dođite i posudite neku od ovih ili drugih knjiga iz našeg bogatog knjižničnog fonda.