Knjige o samopomoći su napisane s namjerom da upute svoje čitatelje na rješavanje osobnih problema. Ime su dobile po knjizi Samuela Smilesa iz 1859 godine. Preporučamo vam tri nove knjige koje smo dobili ovih dana i time obogatili naš knjižni fond.

1. LOUISE HAY: VJERUJ ŽIVOTU: Volite sebe iz dana u dan uz mudre misli

Louise je desetljećima bila simbol pokreta samopomoći, ali nikad nije tvrdila da je nepogriješivi guru koji ima sve odgovore. Naglasak je stavljala na vlastitu moć koju svaki pojedinac ima i trud koji je potrebno uložiti kako bi došlo do poboljšanja. Nošena vjetrom pozitivnih promjena koji joj je davao snage da radi na sebi Hay je ubrzo počela pomagati ljudima širom svijeta. Kroz svoj duhovni put razvila je empatiju i sluh za ljude u nevolji. Kao jedan od rezultata toga puta nastaje i “Zaklada Hay” koju je utemeljila 1986. godine. Geslo koje je tada izrekla postalo je znak prepoznavanja njene osobnosti u narednim godinama: “Vidim planet iscrpljen i cjelovit i ljude koji su siti, odjeveni, imaju krov nad glavom i sretni su.”

Knjiga “Vjeruj životu” ima 365. zapisa, po jedan za svaki dan, uz još jedan za svaku prijestupnu godinu. Nastoji se ostvariti uravnoteženi protok glavnih tema Louiseina rada tijekom cijele godine. Autor predgovora i suautor knjige nudi nam popis devet najbitnijih učenja Louise Hay koja mogu biti dragocjena dok proučavate ovu knjigu: pogledajte se u zrcalo, odaberite misao svoga srca, osluškujte svoj unutarnji zvon, svima oprostite za sve, budite zahvalni na današnjem danu, brinite se o svom tijelu, ovoga trenutka stvarajte svoju budućnost, recite da svom životu, ne zaboravite uživati i dopustite životu da vas voli.

Kad sebe više volimo, tada možemo istinski više voljeti i drugoga. Tako postajemo prisutnost ljubavi u svijetu.

2. TED ANDREWS: ISCIJELITE SE S POMOĆU BOJA

“Nije sve crno-bijelo, Oči boje meda, Bijelo golub …”

Kada je riječ o bojama, nitko nije nepristran . Neke boje volimo više od ostalih, a neke nam se uopće ne sviđaju. Jeste li se ikada zapitali što je tome razlog? Možemo li se s njima koristiti da bismo mijenjali svoje emocionalno, mentalno i duhovno stanje? U ovoj knjizi autor nam pokušava odgovoriti na ta i još neka druga pitanja te nas obogaćuje svojim spoznajama o doživljavanju boja.

Mnoga istraživanja pokazuju da boje mogu djelovati stimulirajuće i umirujuće na čovjekovo psihičko, fizičko i duhovno zdravlje, ali i povratiti narušenu ravnotežu našeg organizma. Različite tradicije imaju vlastita vjerovanja i predodžbe o bojama. Primjerice, astrologija određene boje pripisuje različitim planetima i horoskopskim znakovima. Budući da znakovi i planeti upravljaju različitim dijelovima tijela, astrološke boje možemo primijeniti za iscjeljivanje određenih područja.

Knjiga donosi i konkretne vrlo jednostavne upute o meditativnim vježbama, korištenju svijeća, važnost aure i mandale u poveznici boje sa osobnošću. Time nam autor pomaže da otkrijemo vlastite urođene sposobnosti osjeta za boje te nas poziva da to iskustvo projiciramo i apsorbiramo kako bismo se oslobodili stresa i obnovili svoju vitalnost.

“Boje su u nama” kaže jedna poznata glazbena uspješnica … oslobodimo svoj duh i krenimo u potragu za svojim omiljenim bojama.

3. BRENE BROWN: OTKRIJTE SVOJU UNUTARNJU SNAGU: potraga za istinskim pripadanjem i hrabrost da budemo ono što jesmo

Autorica Brene Brown nam u svojoj knjizi govori o istinskom pripadanju i hrabrosti da budemo ono što jesmo. Prvih tridesetak stranica Brene nam prepričava svoju životnu priču i svoja iskustva. Kaže da je najviše traga na njoj ostavio osjećaj da nije pripadala svojoj obitelji. Zatim posebno dirljivo opisuje svoj susret s Mayom Angelou koja joj je dala veliku podršku u njenom radu. Dok je svijet ispunjen dubokom osamljenošću i boli i dok smo se podijelili na manje skupine, jedni drugima okrenuli leđa, prihvatili okrivljavanje i bijes, sve smo osamljeniji i nepovezani i uplašeni.

Zašto pripadanje i prilagođavanje nisu isto? – pitanje je koje se provlači kroz sve stranice ove poučne knjige. Suvremeno čovječanstvo proživljava duboku duhovnu krizu nepovezanosti, smatra Brown i upoznaje nas s elementima istinskog pripadanja koji propituju sve u što smo vjerovali o sebi i drugima.

Na kraju knjige piše: “Nakon ovog novog istraživanja o istinskom pripadanju svjesna sam da je moj zadatak pomoći mojoj djeci da vjeruju u sebe i da pripadaju sebi. To je bitnije od svega ostalog”. Tom ključnom poukom autorica nas poziva da nađemo tu osobnu predanost koju nosimo u svom srcu.