U utorak, 29. rujna 2020. održan je prvi sastanak u novoj sezoni Čitateljskog kluba Gradske knjižnice Krapina.

“Gutači knjiga” su hrabro krenuli u novu sezonu i podijelili dojmove odabranih knjiga na temu “Putevi nade”. U dobrom raspoloženju proučavane su poruke nade na temelju recenzija knjiga “Sobaričina kći”, “Tetovirer iz Auschwitza” i “Pitanje nade”.

Kroz svojevrsni vremeplov sudionice kluba povukle su paralele sa aktualnim i povijesnim momentima navedenih naslova. Tako smo zaključili da “Sobaričina kći” jako podsjeća na djelo “Pohane zelene rajčice” a paralela se može povući i sa naslovom “Idi i reci to na gori” Jamesa Baldwina (također sa popisa predložene literature za navedenu temu). Naravno poveznica je bila u aktualnim događajima u SAD-u i diljem svijeta. Zaključak je naravno da svi moramo raditi na toleranciji bez obzira na boju kože ili bilo kakvo drugo osobno obilježje.

U nastavku susreta pričalo se o ljubavi koja je našla svoje ostvarenje i u zloglasnom logoru Auschwitz. Film “Život je lijep” je zoran prikaz sa kojim su se sve izazovima sudbine susretali logoraši u jednom sličnom logoru. Nakon toga razmišljali smo o počecima i nadi koja nađe svoj put i na taj način da vuče čovjeka na novi početak nekog dijela svojega života. Susret je završen sa čitanjem optimistične pjesme iz urbane zbirke Slavice Juhas “Slane kiše” koja nas poziva da nađemo svoj mir i u naizgled beznačajnim sitnicama.

Sljedeći susret “Gutača knjiga” predviđen je u prvoj polovici studenoga ove godine.