Iz ponude noviteta koji su stigli u našu knjižnicu predstavljamo vam dvije biografije poznatih hrvatskih glazbenika te jednu neobičnu enciklopediju.

1. Zlatko Gall: Oliver : Trag u beskraju

Kako životnu priču jednog od najvećih pjevača na ovim prostorima sažeti na nešto više od dvjesto stranica? Toga teškoga zadatka prihvatio se splitski novinar, kritičar i publicist Zlatko Gall. Kao vrhunski poznavatelj i osobni prijatelj legendarnoga splitskog pjevača autor ulazi u svaku poru Oliverovog života: od njegovog rođenja, glazbenih uspjeha, privatnog života i smrti. Na taj način upoznajemo pjevača za mikrofonom i biljarskim stolom, na barci u ribolovu i drugim trenucima opuštanja. Njegova nas obitelj upoznaje sa nekim intimnim događajima iz privatnog života koje do sada možda nismo znali, a prijatelji govore o prekrasnim zajedničkim trenucima što nam dočaravaju prekrasne fotografije koje možemo pronaći na stranicama ove knjige.

“Trag u beskraju” je biografija. Ona će dirnuti i one koji tek otkrivaju njegovu pravu veličinu. Oliverova glazba i njegov glas imaju dozu bezvremenosti, on je u pjesme unosio svoju muzikalnost, emocije.

Sastavni dio knjige je i popis Dragojevićevih glazbenih nosača zvuka koje su izdale diskografske kuće širom regije. Uz njegove pjesme se raslo, veselilo, žalovalo i na taj način su postale dio našega života. Oliver bi za život rekao: “Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija”.

2. Velimir Grgić: Najveća K-POP enciklopedija na svijetu

Korejska glazba i kultura sve ozbiljnije prodiru i na naše tržište, a Grgićeva knjiga na pristupačan i zabavan način otkriva taj golemi svjetski fenomen.

Najveća K-POP enciklopedija na svijetu počinje uvodnim tekstom u kojem nas autor upoznaje s povijesnom genezom žanra K-popa kroz tri do pet generacija. Prvo pravilo K-popa kao da glasi: “Zakompliciraj sve što se da zakomplicirati”. Tako vidimo da imena glazbenih sastava K-popa dolaze iz neobičnih riječi koje se koriste u engleskom jeziku (imena bankomata, šifre i sl.)

K-pop enciklopedija neka je vrsta šarenog i zabavnog leksikona. Ako sami niste skloni tom tipu glazbe, Enciklopedija tu neće mnogo promijeniti, ali u svakom slučaju može vam otkriti način da opipate puls jednog svemira koji igra po drugačijim pravilima od onoga na koji ste naučeni u svom dosadašnjem iskustvu.

3. Zlatko Gall: Arsen : čovjek kao on

“Arsen: čovjek kao on” nam pruža dubinski osvrt na fenomen jedinstvenog pjevača, kantautora, glazbenika i pjesnika. Autor navodi da je knjiga počela nastajati u onom trenutku kada je kao tinejdžer prvi put čuo Arsena Dedića a završila je kada je napisao bilješku za njegov posthumno objavljen album “Suputnici”. Gall svoje opise prožima duhovitošću i doskočicama i nevjerojatnim intervjuima te fotografijama iz svih faza Arsenovog života.

Arsenove pjesme su bile emocionalna putovnica jedne generacije s kojima se moglo prelaziti granice opisivanja svojih osjećaja. Dedić je uvijek pokazivao da je estradno neprilagođen i posve izvan matice kojom su plutali vodeći protagonisti šlagerske scene.

“Velika je odgovornost biti ja, ali ja ću ostati čovjek kao ja”, kaže Arsen u intervjuu u siječnju 2015. godine govoreći o tome kako je i u ovom 21. stoljeću teško ostati originalan što je njemu pošlo za rukom.