Književni natječaj Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu organizira Knjiga u centru, a nagradu – ovcu u kutiji, dodjeljuje od davne 2005. godine. Stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i potom vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Osim stručnog žirija, svake se godine formira i najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri.

Dječji žiri ove je godine odabrao slikovnicu Moj tata zeko autora Zorana Maljkovića, ilustratora Marka Jovanovca, a u izdanju Mozaik knjige.

Stručni žiri odabrao je slikovnicu Snježane Babić Višnjić Park u oblacima koju je ilustrirala Branka Hollingsworth Nara, a izdala naklada Semafora.


Knjige su dostupne za posudbu u našoj knjižnici, a kako bismo vam ih približili, donosimo kratki osvrt:

Moj tata zeko

Tata zeko zapravo je nezaposleni profesor hrvatskog jezika koji svaki dan traži posao, obilazi urede za nezaposlene i smišlja što bi mogao raditi i zaraditi. Upravo je tako i postao zeko. No, prije toga on je bio i Djed Božićnjak i dostavljač pizze, pa čak i statist u filmovima i serijama. Kako je postao zeko zajedno sa svojim sinom i upoznao prijatelja kakvog nikad nije ni sanjao, saznajte u ovoj priči za učenje pozitivnih stavova.

Park u oblacima

Mala Nina, zaokupljena svojim mislima nakon napornog dana u školi, odlučila se malo oraspoložiti na igralištu. Osjećaj tuge koji ju je preplavio jer nije znala kako ispraviti pogrešku, pokušao je ublažiti njezin djed koji joj je svojim savjetima i životnom pričom iz prošlosti pokušao ukazati kako najbolje djelovati u sadašnjosti.