U sklopu projekta Instituta za razvoj i inovativnost mladih u koji je uključena naša knjižnica i zahvaljujući čemu je naš fond bogatiji za Priručnik za građansku znanost, priručnik Osnove digitalnog stvaralaštva uz micro:bit te setove Micro:bit, Boson: starter kit for micro:bit i AQ:bit, predstavljamo vam kako i sami možete postati građanin – znanstvenik.

Ako se pitate što to uopće znači, kako bilo koji građanin može biti znanstvenik jer za to, u današnje vrijeme, ipak treba imati doktorat znanosti… Ovdje se radi o građanskoj znanosti koja se definira kao znanstveno istraživanje koje su u cjelini ili djelomično proveli pripadnici šire javnosti, a koji su obično amaterski neprofesionalni znanstvenici. Sudionici prikupljaju, dijele, analiziraju ili prepisuju podatke i opažanja, često za velika geografska područja ili tijekom dužih razdoblja, i općenito korištenjem mobilnih aplikacija i interneta. Građanska znanost je poznata i kao znanost zajednice, znanost s masovnom podrškom, znanost u oblaku, volontersko nadgledanje ili samo sudjelovanje javnosti u znanstvenim istraživanjima. Ona omogućava volonterima sudjelovanje u istraživačkim projektima s ciljem pomoći znanstvenicima i skupinama u zajednici u povećanju znanstvenog znanja.

Dakle, građanin – znanstvenik može postati svatko – dijete, mladi ili odrasli, a sve što je potrebno je malo volje i znatiželje. Građanskim znanstvenim projektom imate priliku učiti o svijetu oko sebe, pomoći u zaštiti okoliša, sudjelovati u znanstvenim otkrićima, a područja primjene su zaista široka, pa uključuju astronomiju, biologiju, informatiku, ekologiju i okoliš, jezik i drugo, tako da svatko može pronaći nešto za sebe.

Više o samom projektu saznajte u Priručniku za građansku znanost koji je dostupan za posudbu u našoj knjižnici.

ZANIMLJIVOST: Nikola Tesla bio je građanin – znanstvenik 😉