Nudimo vam nekoliko veselih knjiga iz pera glezbenika da vam uljepšaju dane u ovo tmurno vrijeme. Krenimo redom!

1. Dušan Vesić: Zamisli život …

Pojam “novi val” označava pokret, trend ili modu kojom se prekida s tradicionalnim konceptima, vrijednostima ili tehnikama. Termin je prvi put upotrijebljen 1960. godine kako bi označio novi pokret u francuskom filmu. Kao neformalni glazbeni pokret pojavio se i unutar jugoslavenske rock kuklture 1977. godine pojavom bendova Pankrti, Parafi i Termiti. Pokret se potom razvio u nekoliko većih gradova bivše države i donio sa sobom popularnu glazbu , emocionalno intenzivnu za koju su tipične nekonvencionalne melodije, prenaglašeni ritmovi i za to vrijeme neobični stihovi.

Knjiga opisuje godine od početka Novog vala (1977) pa sve do njegovog neslužbenog kraja (1982). Kroz vrlo životne i emotivne opise dočarava nam jedno kreativno razdoblje kojemu smo mnogi od nas bili svjedoci. Upoznajemo glavne protagoniste glazbene industrije toga vremena: od Filma, Idola, Šarle Akrobata, Buldožera, Pekinške patke, Električnog orgazma i mnogih drugih koji i danas djeluju na ovim prostorima. Kao da smo ušli u neki vremeplov u kojem čujemo zvukove poznatih nam i dragih pjesama koje su obilježile naš život.

Koje su poruke novog vala? Pokret je prenio poruku da individualno pretpotstavimo kolektivnom. Ostavio je i niz nekoliko vrijednih premisa: da se ne bojimo vlastitih rezultata, naglašavao da je umjetnička sloboda vrijedna svake borbe i koliko je važno energiju koju nosimo u sebi usmjeriti na pozitivne i kreativne misli i ideje. Iako je trajao relativno kratko, njegov utjecaj je ostavio neizbrisiv trag u svjetskoj i domaćoj društvenoj povijesti.

Zato kao što nam poručuje i naslov ne libimo se da budemo optimistični i zamislimo život u ritmu muzike za ples.

2. Mirela Priselac Remi: Masarykova

Mirela Priselac Remi široj je javnosti poznata kao tekstopiskinja i skladateljica benda Elemental. Sklona aktivizmu i kritičkom mišljenju, ali i umjetničkoj osjetljivosti, svoje je misli sabrala u prvoj zbirci pjesama koje su većinom sjećanja koja vode do završnog obrata ili neočekivanog zaključka.

Njezin stil mahom je kratak i izravan, slika živa i ritmična, a stav i angažman nedvosmisleni. Time Remi pokazuje još jedno svoje lice, dokazujući da je i bez glazbe njezin izraz jednako snažan i da prodire u ljudsku nutrinu i društvene pojave, kao i u emotivne kaose.

Knjiga nas vodi kroz centralne ulice grada Zagreba: od kazališta preko Gundulićeve, lijevo prema sex shopu, Miškecovim prolazom pa do izlaza na Teslinu. Čitatelju ne preostaje drugo nego nego da se, s rukama u džepovima i slušalicama u ušima, pridruži ovoj nesvakidašnjoj šetnji zajedno sa Remi ali i sa svojim mislima.

3. Boris Leiner: Sve bio je ritam

Nakon više od četiri desetljeća u glazbi, Boris Leiner napisao je knjigu autobiografskih zapisa koji sadrže dosad neispričane priče o velikanima domaćeg rocka (Johnny Štulić, Darko Rundek, Josipa Lisac i mnogi drugi), ispisane autentičnim, duhovitim stilom koji otkriva naličje života celebrityja, ali i predanost umjetnosti, preskakanju barijera i pomicanju granica.

Knjiga je podijeljena u osam poglavlja u kojima na vrlo duhovit način upoznajemo najvažnije fragmente iz autorovog dosadašnjeg života. Naime, saznajemo da je bio bubnjar grupa “Azra” i “Vještice” pa iz tog perioda imamo i živo svjedočanstvo jednog od sudionika i utemeljitelja poznatih grupa hrvatske i jugoslavenske rock povijesti. No, tu su i uspomene na životinje koje su mu život činile ljepšim, opis putovanja koja su ga oplemenila i ljudi koji su činili i čine dio njegovoga života. Kada se na sve pridoda i umjetnički dizajn poznatog ilustratora Davora Schunka knjiga “Sve bio je ritam” doista je prava magična čitanka hrvatskog rocka i vodič za nomadski život bez predrasuda.