IVO BALENOVIĆ: PODMETAČI LEŠEVA

Nakon romana „Metastaze“ i „Ljudožder vegetarijanac“ pred nama je novo ostvarenje doktora Balenovića, specijalista ginekologije i porodništva. Poput prethodnog, roman „Podmetači leševa“ govori o propustima hrvatskog zdravstvenog sustava: od korupcije do sprege sa farmaceutskom industrijom, sudstvom, medijima, politikom. Likovi koji se nižu u romanu savršeno se nadovezuju na navedene teme; većina su malograđani ili beskrupulozni karijeristi. Pozitivan krug ljudi, naravno, ni ne može doći do izražaja već često svoju plemenitost plaća velikim problemima pa čak i oduzimanjem egzistencije. Čitatelj se na kraju romana može zapitati je li moguće da se na kraju tunela ne vidi svjetlo i nikakav izlaz, zar doista hobotnica korupcije mora nastaviti svoj život? No, na to pitanje autor nam ne daje odgovor.

RYAN HOLIDAY: EGO JE NEPRIJATELJ

Jedno od poglavlja ove knjige nosi naslov: „Čuvajte se bolesti ja pa ja”. Često se i sami znamo posvađati sa vlastitom skromnošću, znamo poletjeti do nebeskih visina u nekim osobnim planovima. Ovaj nas bestseler na vrlo čitljiv i jednostavan način upoznaje sa opasnostima povećanog ega i to nadahnjuje nizom primjera iz svakodnevnog života ali i povijesti i filozofije. Nakon bolnog prologa na početku, knjiga se nastavlja sa tri skladno poredana dijela: težnja, uspjeh i neuspjeh. Potanko u svakom poglavlju autor objašnjava koje opasnosti nose naše misli, prerani ponos, što dovodi do umišljenosti i paranoje te daje prijedloge kako da izbjegnemo pretjeranu tvrdoglavost i povučemo granicu prije nego što stvari odu predaleko i počnemo gubiti životne bitke zbog loših procjena.

CLARE POOLEY: BILJEŽNICA NEIZGOVORENIH STVARI

Svatko od nas ima svoju životnu priču ili tajnu koju žele ili su je već podijelili sa bliskim ljudima. No, koliko poznajemo ljude u samom susjedstvu, u kafiću u kojem volimo piti kavu, izletima na kojima putujemo, one s kojima radimo…. Sva ta pitanja podstavlja pred nas ova dirljiva i neobična knjiga. Kako bi dublje razmišljali o tim pitanjima, pomažu nam likovi ovog romana u kojima se čitatelj može pronaći i koji su svaki na svoj način vrlo posebni: Julijan koji pati od preuveličavanja stvari, Monica je preveliki perfekcionist i ne zna se opustiti te ne vjeruje u ljubav, Hazard je hrabri no istodobno i nestabilni muškarac ovisan o drogama, Riley je neiskvareni zgodan mladić, Alice je mlada majka zapostavljena od svog supruga dok je Lizzie posljednja osoba koja dođe u posjed bilježnice prije nego što se ova vrati vlasniku i osoba koja razbije krug svih isprepletenih priča totalno neočekivanim obratom.

Bilježnica nas vraća i u prošlost pa nas tako podsjeća na zvuk poklopljene telefonske slušalice koji nije upoznala cijela jedna „mobitelska“ generacija, opominje nas da moramo paziti na financijsku sigurnost, ukazuje na nedostatke života u velikim gradovima i često spominje da je katkad najbolje pustiti stvari da teku prirodno, da rastu poput divljeg cvijeća.

Ovaj roman preporučujemo svima koji vole laganu, a opet ne suviše jednostavnu romantičnu literaturu.