Uvertira u Mjesec hrvatske knjige 2021. održana je sinoć u našoj knjižnici predstavljanjem knjige Književnim stazama Hrvatskog zagorja autora Božidara Brezinščaka Bagole. Na oko 230 stranica autor nam donosi bio-bibliografske zapise popraćene ilustracijama preko 90 hrvatskih književnika koji su djelovali u našem, Hrvatskom zagorju, dolazili u goste ili su se u njemu rodili od Zaprešića i Hrašćine do Novog Marofa i Varaždinskih Toplica.

Knjiga poput mini leksikona prikazuje njihov život i rad, ali je upotpunjena manje poznatim detaljima iz koji saznajemo gdje je u Zagorju Milan Begović pisao Sablasti u dvorcu, u čijoj se kući spremao čudotvorni eliksir, za koju se Zlatarščanku oženio Silvije Strahimir Kranjčević i tako postao zagorski zet, koja je književnica prva u Hrvatskoj objavila vegetarijansku kuharicu i još mnogo interesantnih zanimljivosti koje izvrsno mogu poslužiti u širenju interesa i produbljivanju znanja za kulturnu povijest Hrvatskog zagorja ne samo među učenicima, studentima već i među svim putnicima namjernicima u naš prelijepi kraj, ali u konačnici i nama Zagorcima i Zagorkama kako bismo znali više o onima koji su oblikovali svojim radom i djelima naš kulturni krajolik.

U sklopu predstavljanja knjige nastupili su učenici 3. i 1. razreda Glazbene škole u Varaždinu, naši Krapinčani, Josip Nežmahen na trubi i David Vidović na klarinetu izvodeći djela Scotta Joplina, Jacka Judgea, Harrya Williamsa, Randya Newmana, Zequinha Abreua i Richarda Percivala. Slušali smo američki rege, englesku filmsku i brazilsku pop glazbu i uživali u izvedbama koje pokazuju ne samo talent i trud već i ljubav za glazbu, pokretač mnogih stvari u životu.

Odabrane pjesme krapinskih pjesnika zastupljenih u zbirci, Matije Bana, Dubravka Ivančana, i živućih autora, Marije Hlebec i Vladimira Podgajskog čitale su diplomirana knjižničarka Saša Kugler, i pomoćna knjižničarka Božica Vorih, a program je moderirala Vesna Jelić, ravnateljica knjižnice.