Sinoć je u knjižnici otvorena izložba Oroslavčanke Božice Lacković pod nazivom Kinč u narodnim običajima. Znate li što je kinč? To je izraz koji porijeklo vuče iz mađarskog jezika u kojem je označavao “blago” ili “vrijednost”, a u sjeverozapadnim dijelovima naše domovine znači još i “ures, nakit, ljepotu”. Kinčenje je tradicionalni način ukrašavanja kuće, doma, okućnice, ljudi i različitih predmeta pomoću zimzelenih grana, oraha, jabuka i cvijeća od krep papira.

Autorica se na ovoj izložbi predstavlja sa veselim i raznobojnim cvjetnim pušlekima, vjenčićima, livadnim cvijećem, girlandama, ukrasima kojima su se kitila i raspela, slike svetaca, uskrsni stol za objedovanje, stropne grede za Božić i dr. na način kako se to radilo u njenom rodnom Andraševcu i okolici a koji su je naučila baka i majka.

Autorica se pri izradi kinča drži baštinjenih načina rezanja, savijanja, oblikovanja papira dosljedno poštujući izvorne tehnike postajući tako zaštitnikom i promicateljem ove predivne vještine i među današnjim naraštajima.

Pozivamo Vas u Plavu dvoranu na 1. katu da je razgledate!

Izložba ostaje otvorena do kraja ove godine.