U seriji slikovnica o malim ljudima s velikim snovima izdvajamo knjige koje slave uspješne žene:

JANE AUSTEN

Iako je živjela u doba kada je djevojčicama bilo dopušteno baviti se isključivo pjevanjem, vezenjem i kućanskim poslovima, njezin je otac podučavao sinove bogate gospode, pa je i svoje kćeri pozvao da uče isto gradivo kao i dječaci. Od malih je nogu obožavala čitati, a svoje prvo djelo objavila je već sa 14 godina. Napisala je 7 poznatih romana, a objavljivala ih je anonimno, pod pseudonimom by a Lady. Po nekim njenim romanima snimljeni su filmovi i serije, a knjige ove iznimne književnice možete posuditi i u našoj knjižnici (Katalog GKKR – Autorica: Austen, Jane).

ZAHA HADID

Ova „kraljica krivulja“ svojim je maštovitim dizajnima potaknula brojne inženjere da izgrade ono što se činilo neizgradivim – valovite zgrade koje izgledaju kao da su žive i pokretljive. Dizajnirati je počela već sa 7 godina, studirala je matematiku, magistrirala arhitekturu, a nakon magisterija radila je kao profesorica na fakultetu. Za svoje dizajne osvojila je Pritzkerovu nagradu, najvažnije priznanje na području arhitekture, a prva zgrada izgrađena prema nacrtima ove arhitektice je vatrogasni dom Vitra.

FRIDA KAHLO

Meksikanka Frida oboljela je od dječje paralize sa 6 godina, a nedugo nakon toga preživjela je autobusnu nesreću u kojoj je zadobila brojne bolne ozljede. Svoju slikarsku karijeru započela je crtanjem svoga stopala, a zatim autoportretima koje je slikala kad je ležala u bolesničkom krevetu kako bi si kratila dosadu. Njene slike prepoznao je slavni meksički umjetnik za kojeg se i udala, a prvu samostalnu izložbu imala je u New Yorku 1938. godine. Zahvaljujući svom borbenom duhu i ljubavi prema slikarstvu, ova neustrašiva umjetnica i danas je nadahnuće mnogim ženama.

MARIA MONTESSORI

Prva žena u Italiji koja je studirala medicinu, a potom i prva talijanska liječnica, začetnica je Montessori metode učenja kojom je i promijenila obrazovni sustav. Radila je s djecom s poteškoćama u razvoju pa je u svoj rad unijela dozu zabave, igre i brojne aktivnosti zahvaljujući čemu su djeca počela učiti. Otvorila je školu pod nazivom Dječja kuća u kojoj su djeca postala vlastiti učitelji te time dokazala da djeca mogu SVE ako im se pruže poticajne aktivnosti i sloboda istraživanja. Prva je na svijetu upotrijebila izrezana slova kako bi djecu naučila čitati, a njezine revolucionarne metode rada popularne su i danas.

AMELIA EARHART

Prva žena koja je poletjela zrakoplovom iznad 4000 metara, prva žena koja je preletjela Atlantski ocean u društvu mehaničara i pilota, a poslije i sama, prva žena koja je preletjela Tihi ocean, Amelia Earhart znala je da mora letjeti od trenutka kad je s 20 godina prvi put bila na aeromitingu. Zrakoplovom je krenula na put oko svijeta s kojeg se nikad nije vratila, a danas je poznata kao hrabra žena i najslavnija pilotkinja 20. stoljeća.