U petak 22. travnja u Noći knjige 2022. u knjižnici su uručena priznanja i prigodne nagrade najčitateljima naše knjižnice za 2021. godinu.

U kategoriji najmlađih ovim se priznanjem ovjenčao šestogodišnji Luka Hanžek koji je postao članom knjižnice već 2017. dakle, kao dvogodišnjak. Za nagradu smo mu, između ostalog, darovali prekrasnu, veliku knjigu o životinjskom svijetu Animalium i knjigu o igrama djece iz različitih krajeva svijeta.

U kategoriji osnovnoškolaraca ove je godine nagrađena trinaestogodišnja Mia Osredečki iz Polja Krapinskog koja je na svečanost uručivanja nagrada došla u pratnji majke i mlađih sestara. Na slici je prikazana u društvu sa književnicom Enom Katarinom Haler.

Među srednjoškolcima je ovogodišnja najčitateljica krapinska gimnazijalka, učenica trećeg razreda Ema Vorih sa Tkalaca o kojoj smo već izvještavali prije desetak dana jer je kao predstavnica naše knjižnice sudjelovala na proglašenju najčitatelja Krapinsko-zagorske županije

održanom u Zlataru u organizaciji Knjižničarskog društva KZŽ.

U kategoriji odraslih priznanje je pripalo Nevenki Lončar, spisateljici za djecu i mlade, a među umirovljenicima umirovljenom učitelju Darku Skupnjaku.

Priznanja i nagrade uručio im je zamjenik gradonačelnika, gospodin Ivica Hršak, kojemu zahvaljujemo na dolasku i angažmanu a svim ovogodišnjim najčitateljima čestitamo i želimo da ih strast čitanja nikada ne napusti.

U drugom dijelu programa predstavila nam se mlada hrvatska književnica Ena Katarina Haler sa svojim prvijencem, romanom pod naslovom Nadohvat objavljenim u izdanju nakladničke kuće V. B. Z. U razgovoru koji je s njom vodila Saša Kugler, dipl. knjižničarka autorica je

naglasila kako je ključni faktor koji ju je ponukao na pisanje jednog takvog zahtjevnog romana bilo je suočavanje sa sobom i svojim bližnjima kroz dirljivu obiteljsku priču te i shvaćanje ograničenja koje nam vlastiti život katkada nametne. Kroz povijesnu priču glavne

protagonistice Katarine prisutni su slušali o ratnim i poratnim zbivanjima koji su obilježili ne samo autoričine nego i mnoge druge hrvatske obitelji te značaj tolerancije, suživota i empatije koji su nam nadasve potrebni i u današnjem društvu.